Алергия, настинка или грип – как да разпознаем симптомите?

Температурите започват да се повишават, пролетта се усеща във въздуха, а Вие сте с кашлица, хрема и треска. Чувстате отпадналост и болки в тялото? Научете повече за разликата между основните сезонни заболявания и за това как да ги избягвате.

Излизате от дома си рано за работа, обличайки лека жилетка и усещате утринния студ в по-голяма степен от планираното. Може дори да обвините дежурната синоптичка от телевизията, но за дните през пролетта е нужна повече предпазливост, за да избегнете традиционните за сезона заболявания: грип, настинка и алергиите към цъфтежа. Увеличаването на тези заболявания става чрез простото уравнение: рязка смяна на температурите и сравнително сухо време, среда благоприятстваща разпространението на вирусите.

Как можете да се справите със сезона без неудобство? Ето отговорите на някои ключови въпроси за грип, простуда и алергии:

  1. Каква е разликата между грип и настинка?

Настинка: заразен сте през първите 3 дни, в повечето случаи минава леко, трае по-малко време и обикновено не води до висока температура, освен при децата. Основните симптоми са хрема, суха кашлица, кихане, възпалено гърло и неразположение и обикновено траят от 5 до 7 дни, но някои симптоми могат да продължат до две седмици.

Грип: причинява треска, обикновено над 38ºC, особено при деца и Ви оставя без сили, с главоболие, болки в тялото, неразположение и загуба на апетит. Грипът може да продължи две седмици, но сте заразни  1 до 2 дни след края на треската. Причинява се от вируса на грипа и може да прогресира до пневмония. Добрата хидратацията при грип е много важна, тъй като водата допринася за втечняване на секретите и има отхрачващо действие.

Антибиотиците не действат при настинка и грип. Препоръчват се медикаменти съдържащи комбинация от съставки, които ефективно облекчават симптомите на настинка и грип, като температура, запушен нос, главоболие и болки в ставите.

  1. Как да се избегнат настинките и грипа?

Настинката и грипът са причинени от силно заразни вируси. Спазването на прости хигиенни навици, като честото миене на ръце и употребата на дезинфектиращи гелове, избягване на среда с ниска циркулация на въздуха и много концентрация на хора са ефективни начини за предотвратяване и на двете. Също така е важно да се избягва близък контакт с пациенти, като се поддържа разстояние от поне два метра.

  1. Кои са основните алергични проблеми, които възникват през пролетта?

Болести като тонзилит, астма, бронхит, фарингит и синузит, както и кожни алергии се срещат много по-често през пролетта.

  1. Кои са основните агенти, причиняващи алергии през пролетта?

През пролетта алергиите най-често са към полени. Те започват още от края на февруари и продължават до април, с цъфтежа на дърветата, следвани от цъфтеж на тревите от май до юли. Най-често срещаните са алергичен ринит, алергичен конюнктивит, често протичащ като риноконюнктивит, като някои видове алергии могат да доведат до развитие на сериозни заболявания като бронхиална астма. Кърлежите и животински косми и пера са друга основната причина за проблема. При навлизане в дихателната система или при контакт с очите или друга лигавица, може да се предизвика свръхчувствителност.

Симптомите на алергии включват суха кашлица, възпалено гърло, запушване на носа, затруднено дишане,  кихане, липса на въздух, хрипове в гърдите и задушаване.

Симптомите на алергии от страна на очите се проявяват с оток на клепачите, парене, сърбеж, и зачервяване на кожата около очите. Алергичният конюнктивит е класически пример за алергично очно заболяване.

Препоръчва избягването на килими и завеси у дома, като се използват влажни кърпи за почистване на стаите. Друг съвет е да се перат дрехите, съхранявани дълго преди да се използват, избягване излизането сред природата в периода на цъфтеж на растенията;през поленовия сезон не отваряйте прозорците на автомобила и на дома си особено през сутрешните часове. При възможност стойте на закрито през горещи, сухи и ветровити дни.