Ангина. Какво трябва да знаем?

Когато усетим, че се появяват болки в гърлото, обикновено не можем да предвидим как ще се развият и дали става въпрос за ларингит, фарингит, ангина или нещо друго. За да знаем какви мерки да вземем, е добре да познаваме симптомите и различните прояви на ангината.

Фарингит или ангина? Ангината е заболяване както на сливиците, така и на сърцето (ангина пекторис/стенокардия). Самото име произлиза от латинската дума angina, която в превод означава „задушаване“. Когато става въпрос за възпаление в гърлото, в началния си стадий заболяването може да има сходни симптоми с фарингит. Но докато фарингитът е възпаление на лигавицата на фаринкса, което често преминава без усложнения, то ангината е инфекциозно заболяване на лигавицата на небните сливици (тонзили). Ненавременното му лечение може да доведе до усложнения, бъбречни и ставни увреждания.

Кога говорим за ангина (тонзилит)? Това заболяване се предава много лесно по въздушно-капков път. Когато организмът е отпаднал и с намален имунитет болестотворните организми се активират още по-лесно. Ангината е възпаление на сливиците от остър характер, което е по-често срещано в ранна детска възраст. В първите дни могат да се наблюдава подуване и зачервяване на сливиците, както и болка при преглъщане. Възможна е и поява на температура и мигрена. Трябва да се има предвид, че ангината може да е симтоп за друго заболяване, с което протича успоредно. Освен настинка и грип, тя може да предхожда скарлатина, морбили, рубеола, мононуклеоза или дифтерит.

Различните проявления на ангината. Спрямо произхода може да бъде вирусна или бактериална. Съществува и разделение на бяла и червена, базирайки се на цвета на гърлото и наличието или осъствието на налепи по него. Бързото преминаване от едната в другата форма обаче е причина този тип определения да се ползват по-рядко. От вида промени в гърлото се разпознават катарална ангина (най-често срещаната при децата, само уголемяване и зачервяване на сливиците), гнойна ангина (има същите симптоми, както катаралната, но и наличие на гной и налепи и протича по-тежко), везикулозната ангина (причинена от вируса херпес зостер, с наличие на мехурчета, които след спукването си образуват ранички като афти), микотична ангина (причинена най-често от гъбички Candida). Спрямо продължителността може да бъде остра и хронична, като втората винаги е от бактериален произход. Бактериалната ангина, причинена от стрептококи, се характеризира с кратък инкубационен период, около 2-3 дни. При нея се появяват носни и гърлени секрети. Започва с главоболие, зачервяване на гърлото, болки в гърлото, висока температура, втрисане, повдигане, повръщане, коремни болки и усещане за обща отпадналост. За адекватно лечение е необходимо да се установи от какъв произход е възпалението. С антибиотици се лекуват най-често гнойната и бактериалната ангина.

„Не“ на болката. Една от най-болезнените прояви на ангината е свързана със затрудненото преглъщане. В тези случаи облекчение може да донесе впръскването на спрей, който действа не само върху възпалението, но облекчава и болката в устната кухина. Тантум Верде е локален нестероиден противовъзпалителен лекарствен продукт, който се използва в повече от 90 страни по света. Въз основа на бързото проникване и локалното натрупване във възпалената тъкан се стига до бързо затихване на симптомите. Той е с добра локална поносимост и води до целенасочена терапия на възпалителните симптоми и на оплакванията при преглъщане. Повече за продукта прочетете тук: http://tantum-verde.com/tantum-verde/