Афтите – защо се появяват и как да се справим с тях?

Тези малки и неприятни образувания в устата ни ни тормозят доста често и са познати на немалко хора – при 1 от всеки 5 човека регулярно се развиват афти. Фактът, че са толкова често срещано явление обаче не трябва да ни успокоява и да неглижираме проблема.

Какво представляват афтите? Те са малки язвички по повърхността на лигавицата в устата, които могат да се появят по вътрешната страна на бузите, устните, гърлото, дори и по езика. Това е възпалителен процес, който може да бъде остър или хроничен. Локализира се на едно определено място, но може да се разпространи и из цялата уста. Причиняват неприятна болка, усещане за дърпане и щипане при прием на храна, течности или при миене на зъби. Не трябва да се бъркат с херпеса, който се причинява от вирус и е заразен. Афтите не са опасни при контакт и една целувка например не представлява риск нито за едната страна, нито за другата. Единственият дискомфорт може да бъде парещото усещане.

Защо се появяват? Някои твърдения подкрепят тезата, че афтите са следствие от липса на витамини (преди всичко фолиева киселина – витамин В9) и минерали (преди всичко цинк и желязо). Могат да са следствие от неправилен режим на хранене и прекомерни диети, които лишават организма от необходимите вещества.  Сред причините могат да бъдат и: месечният цикъл при жените, стоматологични интервенции, механично нараняване или прехапване, стрес, температура, лоша устна хигиена, хормонален дисбаланс и др.

Когато имаме афта…

  • Трябва да си мием зъбите много по-внимателно. Динамичното търкане с четката може да нарани повърхността на афтата и да забави възстановителния процес.
  • Препоръчително е да се пият течности със сламка. По този начин те преминават директно към гърлото и имат по-малък контакт с лигавицата на устата където е разположена афтата.
  • Трябва да се избягват твърдите храни, както и солените, киселите и пикантните ястия. Те усилват болката.
  • Лошият навик да държим езика си върху афтата пречи на нейното оздравяване, въпреки че е нещо, което правим инстиктивно.
  • Временно поне е редно да забравим за дъвките, защото така увеличаваме опасността от прехапване и допълнително дразнене на лигавицата на устата.

Тантум Верде® се прилага при болезнени възпаления в устната кухина и гърлото, възпаления на венците, сливиците, възпаления на лигавицата на гърлото и на ларинкса. Продуктът съдържа активното вещество бензидаминов хидрохлорид – нестероиден противовъзпалителен лекарствен продукт с локално действие. Виж повече тук:

http://tantum-verde.com/%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%82%D1%83%D0%BC-%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%B4%D0%B5/promivka-za-usta/