Афти при децата: какво представляват, какво ги провокира и как се третират

Афта е малка лезия (раничка) на устната лигавица, която се появавят по-често в детството. Афти могат да се образуват от вътрешната страна на бузите, под езика, по венците или гърлото. Тъй като са много болезнени, обикновено затруднят храненето на детето, особено в случаите, в които то има повече от една. Афтозите се класифицират като идиопатични заболявания, много често са неправилно диагностицирани, лекувани неправилно или просто игнорирани. Рекурентна афтозна язва или рецидивиращ афтозен стоматит  представлява хронично възпалително заболяване, характеризиращо се с болезнени орални лезии, повтарящи се с различна честота. Децата могат да намалят приема на храна и течности през устата, поради свързаната с тях болка и за това е важно да се наблюдава приема на течности, за да се предотврати дехидратация.

Независимо, че афтите са болезнени, особенно при хранене, пиене на течности или при миене на зъбите, те са безопасни. Повечето афти изчезват от самосебе си за период от 7 до 14 дни.

Три са основните видове рецидивиращи афтозни язви:

Малките афти (80-85% от случаите) са с диаметър от 1-10 mm и заздравяват спонтанно за 7-10 дни.

Големи афтозни язви (наричани още афти на Sutton) представляват 10-15% от рецидивиращите афти. Те са с диаметър по-голям от 10 мм, отнемат 10-30 дни или повече, за да се излекуват и могат да оставят белези.

Херпетиформните афти (5-10% от случаите) са с малки размери 1 – 3 мм, обикновено с тенденция  да се групират и струпват заедно. Те отминават за 7-10 дни.

Патологията на рецидивиращата афтоза не е добре проучена. Няколко са факторите, предразполагащи към повтаряща се поява на афти като емоционален стрес, дефицит на тиамин, дефицит на витамин В12, недостиг на цинк, малабсорбция (процес на нарушено усвояване на хранителните вещества), глутенова ентеропатия , свръхчувствителност към храната (напр. към краве мляко), алергична реакция, ниски нива на антиоксиданти и излагане на токсини (нитрати в питейната вода).

Какво може да се направи за облекчаване на болката при хранене?

Приемането на охладени храни облекчава болезнения дискомфорт. Избягвайте да давате горещи или твърде пикантни храни, тъй като те могат да увеличат болката. Поддържайте детето добре хидратирано (дори ако приемането на течности му причинява дискомфорт). Лекарства с противовъзпалителни и болкоуспокояващи свойства при възпаления на лигавицата на устната кухина под формата на спрей или промивка за уста са подходящи за отслабване на болките и оплакванията при хранене. Тези мерки помагат да се намали болезнеността, но не и да се излекува афтата. Оздравяването обикновено се случва след около три седмици (за щастие основния дискомфорт обикновено изчезва около една седмица).

Трябва ли да се избягват определени храни?

Да, важно да се избягва предлагането на топли и много подправени храни на деца с афти. Вместо това чудесни опции са киселото мляко, сладоледа и студените супи.

Киселите плодове (като портокал, ананас и лимон) също могат да увеличат болката.

Трябва ли да се консултирате с лекар при появата на афта в устната кухина на детето?

Ако появата на афта не е придружена от други симптоми, като лош дъх,подуване на жлезите или температура, тя би трябвало да се излекува за около седмица. Все пак си струва да потърсите консултация със специалист (зъболекар или педиатър), ако детето изпитва прекалено силна болка, за да му се предпишат специфични медикаменти. Ако детето има големи афти, които траят повече от три седмици и се появяват много често, също е важно да потърсите медицинска помощ.

Съветът на стоматолога: има едно нещо, което може да допринесе за появата на афти – старата четка за зъби! Прекалено силният натиск при миене на зъбите или употребата на четка с много твърд косъм също могат да причинят нараняване на нежната лигавица на устата и оттам до появата на афти.Сменяйте четката веднъж месечно, за да избегнете този и други проблеми (като например натрупването на патогенни микроорганизми по нея).