Болката в гърлото може ли да доведе до треска? Защо?

Възпалението на гърлото е симптом, който най-често се проявява при наличие на инфекциозно заболяване. Друг симптом е наличието на треска, който се появява в някои от инфекциозните заболявания, така че болното гърло не причинява треска, а в определени случаи е придружено от нея. Треската е реакцията на тялото ни към някои агресивни агенти на външната среда и обикновено присъства в заболявания, съпроводени от болки в гърлото като фарингит или тонзилит с инфекциозен произход (бактерии, вируси, гъбички и протозои).

Треска и възпалено гърло могат да се появят заедно при инфекциозни и неинфекциозни заболявания. Фарингитът е едно от водещите инфекциозни заболявания, които обединяват възпалено гърло и треска.

Тонзилитът (инфекцията на сливиците) и фарингитът могат да бъдат както инфекциозни, така и неинфекциозни (причинени от алергични / дразнещи / травматични агенти). Сред неинфекциозни причини се открояват гастроезофагеален / фаринголарингеален рефлукс; тютюнопушенето; прекалена консумация на алкохол; чуждо тяло; вдишване на замърсен въздух, химически изпарения или промишлени изпарения; поглъщане на течности, които изгарят или дразнят фаринкса.

Други неинфекциозни причини за фарингит са изсушаване на лигавицата на устната кухина при ниска влажност на въздуха, след оперативно или друго пряко нараняване. Треска може да се появи и след хирургична процедура на фаринкса в следствие на травма.

Бактериалният фарингит, макар и по-рядко от вирусния фарингит, е известен като стрептококов фарингит, тъй като той се причинява най-вече от стрептокок (Streptococcus pyogenes) от група А. Тази бактерия е силно заразна и се разпространява във въздуха, когато заразеният човек кашля или киха, без да поставя ръка пред устата си. Тя може да се предаде и чрез допир до повърхността на предмети като дръжки на вратите, използвани преди това от болен човек. Имаме навика да поставяме ръцете си на устата или носа няколко пъти на ден, без да го осъзнаваме, затова е важно те да бъдат винаги чисти и дезинфекцирани, за да се предотврати разпространението на това заболяване.

Ето какво можете да направите, за да облекчите симптомите и да ускорите възстановяването:

  • Почивайте. Сънят укрепва имунитета и помага на тялото да се бори с фарингита;
  • Пийте много вода. Така ще улесните преглъщането и предотвратите дехидратацията;
  • Изберете по-леки, по-лесни за преглъщане храни като супи, картофено пюре, кисело мляко и варени яйца;
  • Избягвайте помещения с цигарен дим, замърсяване и други химични вещества. Те могат да увредят гърлото и да влошат дискомфорта, който предизвиква фарингита;
  • Гаргара с топъл солен воден разтвор
  • Топли напитки като чайове, които помагат за облекчаване на болката, както и препарати с противовъзпалителни и болкоуспокояващи свойства;

Ето няколко прости стъпки, които, ако бъдат взети, могат да ви помогнат да не разпространявате болестта сред членовете на вашето семейство:

Ръцете трябва да се поддържат винаги чисти

Ръцете са основния вход към различни заболявания и инфекции, така че е много важно винаги да ги държите далеч от устата, носа. Удвоете грижите през зимата! В най-студения сезон на годината честотата на респираторните заболявания се увеличава с 40%.

Покрийте устата си, когато кашляте или кихате

Това предотвратява разпространението на бактериите във въздуха и заразяването на други хора.

Лични вещи

Не споделяйте лични предмети като чаши, прибори за хранене и четки за зъби.

Избягвайте затворени пространства със струпвания на много хора

По този начин намалява вероятността от вдишване на нежелани микроорганизми, особено ако имате нисък имунитет. Контакта с голям брой микроорганизми ще изисква по-голямо усилие от страна на  имунната ни система, за да се предотврати навлизането им в организма и борбата с тях.

Усилете имунитета си

Придържането към хранителен режим, съдържащ всички хранителни групи е от съществено значение за повишаване на имунитета. Според проучванията, основните микроелементи за укрепване на имунитета са витамини А, В6, В12, С, D, Е, фолиева киселина, цинк, желязо, селен и мед.

Отървете се от зависимости като цигари и алкохол

Избягвайте стреса и не пренебрегвайте физическите упражнения

Спете достатъчно.