Болките в гърлото при децата: защо ги навестяват често?

Болките в гърлото при децата, придружени или не с пресипнал глас, суха кашлица са често срещани, особено ако децата са по-малки. Това се дължи на все още недобре развитата им имунна система и по-голяма уязвимост при температурни разлики, бактерии и вируси. Когато болките в гърлото започнат да се „обаждат“ обикновено става дума за фарингити и фаринготонзилити.

В повечето случаи фарингитите или болките в гърлото при децата са резултат от вируси, и отминават в рамките на 5-6 дни, без да е необходим прием на антибиотици. Дори детето да вдигне лека температура, не трябва веднага да посягаме към лекарствата. Ниската температура (37.6 градуса) не е знак за тревога, а доказателство, че имунната система реагира и проявява своите защитни функции.

Когато обаче причинител на болките в гърлото при децата са бактерии (Група A-бета хемолитични стрептококи), тогава болките не отминават така лесно. Детският организъм трудно успява да се справи с тях и често се стига до гнойна инфекция на гърлото или сливиците. За отстраняването на тази инфекция е необходимо лечение с антибиотик, който задължително трябва да бъде предписан от педиатъра на детето.

Кога е трудно да установим болките в гърлото при децата?

Когато детето е на година и половина – две, то е в състояние да ни даде знак, че го боли гърлото, съответно не губим време за откриване на причината за неговото неразположение.

При новородените обаче този процес е по-сложен. Все пак най-често срещаните симптоми, които могат да ни подскажат, че болките, които изпитва малкото дете идват точно от гърлото, са следните: кашлица, липса на апетит, раздразнителност, температура. В случай, че бебето има висока температура, задължително трябва да посетите вашия педиатър. Въпреки болките в гърлото кърмачетата трябва да продължат приема на майчино мляко, което със сигурност е идеалната храна и лекарство в този момент.

Какво да правим при болки в гърлото при децата?

Ако сме сигурни, че причината за раздразнителността и липсата на апетит при детето се дължи на болки в гърлото, най-малкото което можем да направим е като му предлагаме подходяща храна и напитки. Това обикновено са леки храни в течно състояние, като супи и каши, за да бъдат преглъщани по-лесно. В никакъв случай храната не трябва да бъде гореща, тъй като това допълнително ще раздразни лигавицата на гърлото. Препоръчва се прием на течности под формата на чайове с мед, мляко с мед или леко охладени негазирани напитки. Дори детето да отказва храненето, трябва да настоявате най-вече за приема на течности, тъй като дехидратирането води до допълнително изсушаване на лигавицата на гърлото и усложняване на възпалението.

В никакъв случай децата не трябва да бъдат излагани на цигарен дим. Добре е стаята, в която се намират, да бъде допълнително овлажнена било то със специален уред за овлажняване на въздуха или чрез по-традиционни методи, като простиране на прането вътре в стаята, поставяне на съдове с вода върху радиаторите на парното. Стаята трябва да се проветрява често, без обаче детето да бъде излагано на резки температурни разлики. Затова ако навън е студено, помолете детето за излезе от стаята, когато проветрявате.

Златни правила за избягване на болките в гърлото при децата

Рязката смяна на температурата и разпространението на вируси и бактерии не може да бъде под наш контрол, все пак съществуват няколко малки правила, които веднъж превърнали се в навик, могат да помогнат на децата да се защитят сами от досадните болки в гърлото. Кои са те:

  • На първо място, нека не забравят да си мият ръцете, след като са били навън. Следете от време навреме как точно мият ръцете си. Достатъчно сапун ли използват, търкат ли добре между пръстите, изплакват ли обилно с вода?
  • С риск да станете досадни, не спирайте да повтаряте на децата, да не си лапат ръцете. Този неприятен навик е характерен не само за най-малките, но и за деца над 7-8 годишна възраст, свързан обикновено с растежа на новите зъби.
  • Почиствайте добре нослето на детето, особено ако е настинало. Ако не е в състояние само да се издуха, ползвайте спрейове с морска вода за нос или физиологичен разтвор за промивки на носа.
  • Предлагайте му винаги разнообразна храна, базираща се на повече витамини и минерали. Не се обезкуражавайте, ако в първия момент откаже да си изяде порцията зеленчукова супа. Не настоявайте безкрайно, но не се отказвайте да му предлагате поне веднъж в седмицата нови храни, съдържащи повече зеленчуци, плодове или бобови растения.
  • Ако сте сигурни, че става дума за болки в гърлото, може да дадете подходящо обезболяващо и/или противовъзпалително лекарство. В този случай не настоявайте прекалено много с храната, пригответе топли и сладки напитки, които да премахнат усещането за сухота в гърлото.