Болки в гърлото – има ли превенция?

Някои здравословни проблеми ни спохождат по-често от други и се налага да вземем мерки, за да предотвратим едно евентуално по-сериозно заболяване. Болките в гърлото са едно от тези неразположения, които нерядко се налага да лекуваме. Не са малко хората, на които то е „слабо място“, което веднага напомня за себе си при отслабване на имунната система.

Преди да посегнем към лекарствата

Всеизвестен факт е, че превенцията е най-доброто лечение. За да предпазим гърлото от нежелани инфекции, особено ако сме предразположени към такива, можем да следваме няколко важни стъпки, които да ни помогнат да засилим ествествената защита на организма.

Храната. Важно е да знаем на кои храни да наблегнем и кои да избягваме, за да се предпазим от възпаления в устната кухина. Препоръчва се хранене, базирано на консумация на плодове и зеленчуци. Съдържащите се в тях витамини А и С са тези, които засилват имунната система и помагат на организма сам да се справя при появата на бактерии. За предпочитане са храните с оранжев или жълт цвят, защото са богати на бетакаротин. Той е най-известният каротеноид, който в тялото се преобразува под формата на витамин А, познат със свойствата си да предпазва от простудни заболявания и инфекции на дихателните пътища. Храни, в които има голямо количество бетакаротин са морковите, тиквата, червените чушки, доматите, картофите, спанакът и др. Препоръчва се да консумират сурови. Единствено морковите и спанакът могат да се задушават леко, защото по този начин тялото усвоява по-добре каротеноидите в тях. Другият безценен витамин С може да бъде набавен от цитрусувите плодове (портокали, мандарини, грейпфрут, лимони) и киви.

Ако все пак възпалението в гърлото е вече налице е желателно да се намали или спре консумацията на храни и напитки, които могат да дразнят допълнително лигавицата като пикантни ястия и алкохол. Препоръчително е и да се избягват млечните продукти (прясно и кисело мляко, масло, кашкавал, сирене), защото имат свойството да образуват слуз, която е нежелателна при неразположения и заболявания на дихателните пътища и устната кухина.

Въздухът. За добрата превенция е от значение и влажността на въздуха, която рязко намалява през студените месеци заради употребата на отоплителни уреди. Ако болките в гърлото са често явление, е препоръчителна употребата на овлажнител за въздух, който да бъде поставен в стаята или поставянето на съд с вода върху парното. Проветряването на стаята също трябва да се прави на чести интервали. Не на последно място е желателно да се избяват помещения с цигарен дим.

Когато болката в гърлото е налице

Макар и да имаме доброто желание да се предпазим, не винаги успяваме. В тези случаи трябва да се вземат мерки още при първите неприятни симптоми в гърлото и да се действа в три направления: противовъзпалително, обезболяващо и антимикробно. Именно това са основните действия на Benzydamine Hydrochloride (Бензидаминов хидрохлорид) – основната активна съставка на Тантум Верде. Продуктът е нестероидно противовъзпалително лекарствено средство, няма нежелани лекарствени взаимодействия и може да се ползва от диабетици. За разлика от много подобни продукти, Тантум Верде може да се ползва и от деца. Повече за продукта прочетете тук: http://tantum-verde.com/tantum-verde/.