Възпаление на венците: причини

При възпаление на венците най-често срещаните симптоми са подути венци, кървене при миене на зъбите, лош дъх, а в по-напреднал стадии даже и смъкване на венците и разклащане на зъбите. Причините за възпаление на венците са много и различни, вижте кои са най-често срещаните.

Възпаление на венците при недобра хигиена на устата

Възпалението на венците в по-голяма част от случаите е резултат от неправилна или недостатъчно добра хигиена на устата. Това води до размножаване на бактерии, съдържащи се в плаката прилепнала към зъбите.  Ако не се направи всичко възможно за отстраняване на плаката, тя започва да се втърдява и образува зъбен камък под самия венец. Именно натрупването на зъбен камък води до възпаление на венците, които в по-начален стадий се проявяват като гингивити,а в по-напреднал като пародонтити.

Възпалени венци – следствие от храненето

Хранителните навици въздействат изключително много върху здравето на тялото като цяло и в частност върху тъканта на венците. Отрицателен ефект оказва хранителен режим или диети, лишени от витамини (особено на витамин С), фолиева киселина (зелени листни зеленчуци, цвекло, соя, пълнозърнести храни, пшеничен зародиш и мляко), омега-3 мастни киселини (риба и рибни продукти, някои растителни масла).

За предпочитане е да се избягват храни, съдържащи рафинирана захар и въглехидрати.

Гъбични инфекции, водещи до възпаление на венците

Възпаленията, дължащи се на Candida Albicans също  водят до възпаление на венците.

Никненето на зъби не е съвсем безобидно  

Нерядко никненето на нов зъб и най-вече на мъдрец може да предизвика възпаление на венците. Когато самият зъб не успява да пробие венеца, се получава гнойна торбичка, която води до силна болка и необходимост от намесата на стоматолог.  

Прием на някои видове лекарства

За съжаление друга по-рядко споменавана причина за възпаление на венците е употребата на определен тип лекарства, които предизвикват хиперплазия на венците  (увеличаване размера на венеца), която се съпровожда с лош дъх, подуване, зачервяване, кървене, затруднено хранене и говорене.

Лекарства, водещи до хиперплазия на венците са калциевите антагонисти (те разширяват кръвоносните съдове с цел облекчаване изтласкването на кръвта от сърцето, намаляват кръвното налягане и нормализират сърдечния ритъм) и циклоспорин (вид имуносупресор).

Бременност

По време на бременността, настъпилите хормонални изменения са една от основните причини за възникване на възпаление на венците.

Имунни заболявания

СПИН и други имунни болести атакуват директно имунната система, като една от проявите е възпаление на венците. В тези случаи, лигавиците са онази част от тялото, които се превръщат в основен обект на инфекциозни и възпалителни процеси.

Как можем да си помогнем при възпаление на венците?

ТАНТУМ ВЕРДЕ® се прилага при болезнени възпаления в устната кухина и възпаления на сливиците. Неговата доказана във времето активна съставка бензадамин притежава изразени противовъзпалителни и болкоуспокояващи свойства. В резултат на бързото проникване и локално натрупване във възпалената тъкан се постига бързо облекчаване на болката.

ТАНТУМ ВЕРДЕ®  промивка за уста се прилага при болезнени възпаления и отоци в устната кухина и гърлото като гингивит, стоматит, глосит, остра ангина и периодонтити Други приложения са подпомагането на неоперативно и екстрактивно стоматологично лечение, както и възпаления на лигавицата.

ТАНТУМ ВЕРДЕ®  промивка за уста e готов за употреба и се прилага за изплакване на устната кухина и за правене на гаргара, без да се разрежда. Достатъчно е след ядене да се прави гаргара 2-3 пъти дневно (1 супена лъжица) неразреден разтвор в продължение на 20-30 секунди. Не трябва да се гълта. За повече информация прочетете тук: http://tantum-verde.com/tantum-verde/