Възпаления на гърлото свързани с настъпването на на пролетта

Пролетта е сезонът, който очакваме с най-голямо нетърпение всяка година. Природата се съживява, разлистените дървета, феерията от цветя, по-високите температури и първите галещи слънчеви лъчи са идеална предпоставка да започнем да излизаме по-често на разходки и да възродим спортуването на открито. Истината е,че в това време на годината някои заболявания, свързани с покачването на температурите и други, свързани с опрашването на цветята стават по-чести, а симптомите им се изострят.

Сухото време и поленът, който се разпръсква от цветята и дърветата и се смесва с обичайното замърсяване на въздуха, са причина за алергични реакции при много хора. Възпаленото гърло, сълзене на очите, хрема и конюктивит често се свързват с настъпването на пролетния сезон.

Алергиите са защитна свръхреакция на организма спрямо определени субстанции на околната среда проникнали в него – алергени, и свръхчуствителността се появява като резултат на прекомерната защитна реакция на имунната система. Изследванията показват, че генетичните фактори могат да бъдат свързани с проявите на алергии, но симптомите се проявяват само когато човек започне да се излага на външни алергенни фактори или агенти като: полени, акари, насекоми или плесени. Алергичните симптоми могат да имат различни характеристики, от дразнене в очите, кихане, хрема, възпалено гърло, до по-сериозни проблеми като астма.

За предотвратяването на пролетните алергии могат да се предприемат някои мерки.

  • Използвайте физиологичен разтвор за впръскване в носа, така че той да не се изсушава.
  • Избягвайте да държите прозорците отворени дълго време през пролетта, като по този начин ще избегнете циркулацията на полени през къщата, особено между 5:00 и 10:00 сутринта, защото през тези часове действието на прашеца е по-интензивно;
  • В случай, че в дома ви има влага или ако забележите мухъл по стените, използвайте въздушен изсушител;
  • Не посещавайте открити зелени площи, особено по време на растежа на тревата.

Някои лекарства могат да се използват за борба със симптомите на алергия, но винаги търсете съвет за избор на най-доброто лекарство при Вашия лекар или фармацевт.

Ринит

Ринитът представлява възпаление на носната лигавица, причинено от различни външни дразнители. Въздушно преносимите алергени са най-честата причина за алергичните ринити.

Симптомите на алергичния ринит включват дразнене и възпаление на лигавицата на носа, придружено със сърбеж, запушване на носа и постоянна секреция, изискваща непрекъснато издухване. Тази секреция при попадане в гърлото може да предизвика дразнене и възпаление, което допълнително да влоши състоянието ви. В тези случаи е добре да се приемат медикаменти с противовъзпалителни и болкоуспокояващи свойства за гърлото.

За да облекчим проблемите, причинени от ринита, трябва да избягваме среда с много цветя и да поддържаме климатичната система и къщата винаги чисти. Хидратирайте тялото и в случаите, когато ринитът има по-изразени симптоми, потърсете съветите на специалист, за да ви се изпишат медикаменти като антиалергични и назални деконгестанти. Никога не се лекувайте самостоятелно, използването на неправилни лекарства може да влоши проблема.

Алергичен конюнктивит

Алергичният конюнктивит има същата симптоматика като обикновения конюктивит, но не е заразен. Той може да се дължи на опрашването на растенията, особено сутрин, което може да доведе до възпалителен процес в очите, а симптомите са сърбеж, сълзене, парене или дискомфорт, чувствителност към силна светлина и зачервяване и подуване на клепачите.

Профилактика на конюнктивитите:
  • Почиствайте очите с физиологичен разтвор с помощта на марля;
  • Винаги дръжте ръцете си чисти;
  • Опитайте се да носите слънчеви очила с ултравиолетова защита;
  • Потърсете съвет от Вашия фармацевт да използвате капки за очи;
  • Дръжте прозорците си добре затворени в дните на активен цъфтеж на растенията и дърветата.

Ако забележите най-незначителните симптоми на конюнктивит, потърсете медицинска помощ и употребявайте предписаните ви медикаменти. Освен вирусен съществува и бактериален конюнктивит и когато не се лекува правилно, може да доведе до по-сериозни проблеми за зрението ви.

Често симптомите на пролетните алергии могат да бъдат предотвратени просто чрез избягване на контакт с известни алергенни фактори, така че да се насладите на най-красивото време на годината без грижи за здравето си.