Възпаленото гърло не е само през зимата

Навън е пролет, денят става все по-дълъг и имате повече време да се разхождате и да се  наслаждавате на галещите слънчеви лъчи. Студеното и мрачно време вече си е отишло. Но защо въпреки това гърлото Ви е възпалено? Нали пролетта и лятото са за това, да се отпуснем на слънце, а не да страдаме от болки в гърлото.

Проучванията показват, че при 82% от хората възникват възпаления на гърлото и през топлите месеци на годината. По-голяма част от тях са следствие на вирусни инфекции, но в някои случаи проблемът е в алергиите.

Пролетните простуди и алергиите имат почти идентични симптоми. Ако почувствате признаци на запушен нос, кашлица, умора и главоболие, може да сте хванали настинка или алергия, предизвикана от цветния прашец на различните растения. Най-силно изразените симптоми на пролетните алергии се проявяват през месец май.

И така, какво можете да направите, когато прах, дехидратация и алергии пресекат пътя Ви? Ето списък на основните причини за възпалението на гърлото през пролетта и някои съвети как да се справим с това, които можем веднага да приложим.

Причини за Вашето неразположение през топлите месеци на годината:

Вероятността да се разболеете през пролетта и лятото е по-ниска, отколкото през зимните месеци, но все пак съществува.

Следните фактори могат да се разглеждат като възможни причини:

  • Честите пътувания през уикендите могат да доведат до излагането Ви на потенциално заразена среда и повърхности, което улеснява разпространението на вирусни инфекции и Ви прави идеален кандидат за възпалено гърло.
  • Високите температури навън изискват прохладни интериори, така че използването на климатик нараства през по-топлите месеци. Студената и суха среда е идеална за развитието на вирусите. Периодично почиствайте климатиците и подменяйте филтрите им, за да не вдишвате прах от общата климатизация.

Алергии и болки в гърлото през пролетта и лятото

Симптомите на пролетните алергии, дължащи се на цъфтежа и настинката са много сходни. Дори лекарите признават, че трудно могат да се разграничат. И двете заболявания се придружават от общи симптоми като хрема, сълзене на очите, кихане, кашлица, обща умора и главоболие. Въпреки това в случаите на алергия, симптомите като сълзене на очите, хрема и кихане са по-тежки. От друга страна възпаленото гърло е по-чест симптом на настинка, отколкото на алергия и докато наличието на треска и болки в тялото могат да се дължат на тежка настинка, те никога не са симптом на алергия.

Специфичните алергии към треви и цъфтеж се появяват по едно и също време всяка година и продължават през целия сезон. В случай обаче, че усетите дразнене и болки в гърлото, трябва да знаете, че това не трябва да продължава повече от седмица.

Как да лекуваме възпаленото гърло през пролетта и лятото?

Независимо от сезона методите за лечение на болки в гърлото са практически еднакви.

  • Прилагане на локални анестетични и противовъзпалетелни медикаменти за облекчаване на болката при преглъщане, зачервяването и възпалението;
  • Топла баня и инхалации за облекчаване симптомите на хрема;
  • Добра хидратация през целия ден, която ще спомогне за втечняване на секретите;
  • Почивайте и спете достатъчно. Препоръчителният брой часове зависи от възрастовата група:

Възрастни (18+):  7-9 часа

Подрастващи (14-17): 8-10 часа

Ученици (6-13): 9-11 часа

Предучилищна възраст (3-5 години): 10-13 часа

  • Поддържайте системите за филтриране на въздуха. Прахът е един от основните причини за алергии през пролетта и лятото, така че редовното почистване на климатиците е най-добрия начин да се гарантира, че ностната кухина няма да бъде застрашена от попадане на замърсени прахови частици в нея.
  • Консултирайте се с Вашия лекар, ако симптомите продължават повече от седмица.

Не позволявайте на възпаленото гърло да развали пролетното Ви настроение.