Да изпратим лятото без възпалено гърло

Лятото е вече към края си и всеки топъл ден е предпоставка за бягство извън града. Разходките в планината са един добър начин за разпускане, а когато времето го позволява, предпочитана дестинация са и морето, басейните, пикниците в парка под дебела сянка или разпускането на дивана с включен климатик. Това, че се радваме на последните слънчеви лъчи с такива удоволствие обаче не означава, че не може да се появи дразнещият симптом – възпалено гърло.

Топло е, а гърлото ни боли?

Докато е топло, никой не мисли за настинки, затова и средствата за предотвратяването им намаляват значително. Най-честите виновници са климатиците. Амплитудата между вътрешните и външните температури е опасна за здравето и преди още да се появят кихането и хремата, изниква усещането за възпалено гърло.

Рискът на пътуването

Почивните дни са налице, багажът е в колата, а пътят е дълъг и допълван от задух и застоял въздух в колата. В този случай причините за поява на възпалено гърло може да са няколко. Климатикът в колата, който поддържа температура, много по-ниска от външната, а при колите без климатик – свалените прозорци, високата скорост и образуващото се течение, което се поддържа до пристигането.

Емоциите влияят на здравето

Появата на възпалено гърло може да се дължи и на емоционалното състояние. Хората, които се тревожат твърде много са предразположени към поява на неочаквани летни настинки. Как ще протече почивката, дали ще се намери квартира в последния момент, дали всички ще си изкарат добре или ще стигнат ли парите? Може би всичко ще се нареди и без да се влагат толкова емоции във всичко.

Къмпингуването

Удобството и на най-луксозния хотел не може да се сравни с гледката на хилядите звезди от палатката на брега морето, много хора ще го потвърдят. Разхлаждащият бриз нощем обаче става леден, а спарването на въздуха в палатката и влажният пясък са условия, които често предизвикват възпалено гърло, особено ако връхната дреха е забравена в колата.

Плажуването

Лежането с часове на кърпата на слънце предизвиква силно изпотяване, а разхлаждащият морски повей може да не е полезен за организма. Разхладата е търсена не само във водата, но и в ледения коктейл от близкия бар. Той, уви, няма силата истински да утоли жаждата, а може да навреди на гърлото и да се окаже причината за възпалено гърло.

Как се успокоява възпалено гърло?

Дори възпалението да се появи в началото на почивката, лечението не трябва да се оставя за след края ѝ, а тези три обичани храни и напитка могат да помогнат.

Чай

Само при мисълта за него, температурата на въздуха се увеличава стократно. Истината е, че той действа благоприятно при възпалено гърло, но и изравнява телесната температура с тази на въздуха, което го прави разхлаждащ. Прибави ли се мед за сладост, облекчението е сигурно.

Банани

Те, освен че са приятна лека храна за плажа, са богати на витамин C, а от него има нужда всяко възпалено гърло. Поддържащите тезата, че сладоледът помага при възпалено гърло, могат да си направят домашен сладолед с тях и буквално да съчетаят полезното с приятното.

Моркови

Запечени във фурна, приготвени на пара или под формата на чипс, морковите са природен имуностимулант с високо съдържание на витамин А. Освен, че са много вкусни, естественият им пигмент (каротен) подпомага по-бързото потъмняване на кожата.

Тези храни обаче само могат да подпомогнат възстановяването, но не и да облекчат възпаленото гърло. Затова в списъка за почивните дни е добре да присъства и Тантум Верде, който освен, че има болкоуспокояващ и антибакактериален ефект има и противовъзпалително действие.