ДА или НЕ на сладоледа когато ни боли гърлото?

ДА или НЕ на сладоледа когато ни боли гърлото? Най-правилният отговор е: и да, и не. Ако става дума за млечен сладолед, и то в по-напреднала фаза на възпаление на гърлото, по-добре ще е да го забравите, тъй като млечните продукти по принцип засилват производството на слуз по лигавицата, а това допълнително затруднява преглъщането.

Ако говорим обаче за плодови сладоледи без добавка на мляко, тогава нещата стоят по съвсем друг начин. Студеното играе ролята на естествен анестетик и допринася за смекчаване на болката. Освен това сладоледът засища глада, а това не е за пренебрегване като се има предвид, че когато ни боли гърлото преглъщането на всяка храна се превръща в истинско мъчение. Така че, малко сладолед за удоволствие в един такъв неприятен момент изглежда добра идея!

Друг аргумент в полза на сладоледа при болно гърло е фактът, че бактериите и вирусите се размножават по-трудно на ниски температури. Но, забележете, това правило има значение само в случаите, в които възпалението на гърлото е в начална фаза.

Лечебни сладоледи!

В САЩ е създаден сладолед специално за болно гърло. Точната му рецепта е тайна, но все пак част от съдържащите се в него продукти са: бърбън, сок от портокал и лимон, кайенски пипер, мед и джинджифил. .

Индийски стоматолози също създават сладолед за болно гърло. В него най-важната съставка, облекчаваща болката, е бифидус-бактерията.

В полза на топлите храни и напитки при болно гърло

Лекарите препоръчват при болки в гърлото течностите, които се приемат да са леко охладени, а по-твърдите храни да са топли, тъй като се преглъщат по-лесно.

Поради причините, които споменахме по-горе, можем да пропуснем популярното в подобни случаи мляко с мед, за сметка на топлата, но не вряла супа или чай с мед. Трябва да се знае, че топлите храни също имат противовъзпалителен ефект и не дразнят допълнително гърлото, а напротив – успокояват преглъщането и дишането. Освен това подпомагат активирането на имунната система на организма.

Ако все пак сте решили да се лекувате със сладолед…

Няколко съвета в допълнение към порцията сладолед със сигурност няма да навредят.

Най-добре е към сладоледената смес да прибавите пасирани плодове, които ще я обогатят допълнително с полезни хранителни вещества и добър вкус.

Избягвайте сладоледи с твърди парченца – ядки, бисквити, карамел или шоколад, просто защото преглъщането им може да се окаже истинско мъчение.

Не забравяйте, че сладоледът е изключително калорична храна. Ето още една причина да изберете плодовите сладоледи или ледени близалки пред млечните сладоледи.  Още повече, че можете да си ги направите сами в къщи от пасирани плодове, без да добавяте захар. Тя, подобно на млечните продукти, предизвиква образуването на слуз върху лигавицата на гърлото и влияе негативно върху алкално-киселинния баланс в организма като затруднява естествените му защитни функции от бактерии.

Заедно със сладоледа можете да включите в менюто си меки и охладени храни, които ще облекчат донякъде болките в гърлото. Избягвайте цитрусови плодове, твърдите храни като солени или сладки бисквити, чипс и ядки, които ще раздразнят допълнително гърлото.