Дразнене в гърлото при пушачи. Как да се справите?

Пушенето е изключително вредно и може да причини всякакви здравословни усложнения. Освен необратими увреждания на белите дробове, то причинява и увреждания в много други части на тялото ви. Обичайно е да имате и болки и дразнене в гърлото в резултат от продължителното вдившване на тютюнев дим. Може би не знаете, но дърпайки си от цигарата с  тютюневия дим вие излагате гърлото си на повече от 7 000 химикала, а около 70 от тях могат да причинят рак.

Как тютюнопушенето засяга гърлото

Всеки вид дим може да предизвика дразнене в гърлото, но тютюневия дим е една от най-опасните, тъй като съдържа химикали като акролеин и формалдехид. Тези химикали са вторични продукти на изгарянето на тютюна. Акролеинът дразни лигавицата на очите и дихателните пътища, а формалдехидът оказва негативно влияние на централната нервна система.

Tютюнопушенето води и до вокални промени. При пристрастените пушачи гласа придобива дрезгавост,  появава се суха, дразнеща кашлица и често възпаление на гърлото. Хората, които пушат имат повишен риск от развитие на хроничен ларингит.

Tютюнопушенето увеличава риска от развитие на рак на езика, устните, гърлото, устата и ларингса, като всички форми на вдишване на тютюна са еднакво вредни.

Как може да облекчите възпаленото в резултат на тютюнопушене гърло

Събуждайки се със симптоми на дискомфорт в гърлото след прекарана вечер сред тютюнев дим може да опитате редица естествени медикаменти, за да се почувставате по-добре. Трябва обаче да разберете, че повечето от тези средства предлагат временно облекчение и проблемът ви ще се появи отново, ако продължавате да пушите. Ето някои начини за облекчаване на болезненото гърло:

 Поддържайте гърлото си добре хидратирано.

Гърлото ви изсъхва от дима и трябва да приемате много течности. Използването на овлажнител за въздух в дома ви също може помогне за облекчаване на сухотата в гърлото.

Направете си парна баня на лицето.

За облекчаване на дишането ще помогне една домашна парна баня на лицето. Вземете купа с вряла вода и добавете няколко листа чай мащерка, мента или евкалипт. Покрийте главата си с кърпа и вдишвайте парите. Това ще отпусне кръвоносните съдове в гърлото и ще обекчи болката.

Таблетки за смучене Тантум® Натура

Тантум Натура съдържа витамин С, прополис и цинк. Благоприятства за поддържане на нормалното физиологично състояние на гърлото. Може да се използва също от пушачи и хора напрягащи ежедневно гласа си. Подходящ е при пресипнал глас, сухота и дразнене в гърлото.

Гаргара с физиологичен разтвор

Може да направите гаргара с подсолена вода, за да подобрите кръвообръщението в гърлото, като по този начин облекчите болката в резултат на прекаляването с цигари. Сложете една чаена лъжичка сол в чаша с топла вода и правете гаргара без да поглъщате от течността по 3-4 пъти дневно.

Лимони при възпалено гърло

Повечето от съставките на лимона имат успокояващи свойства за облекчаване на болки в гърлото. Цитрусовата киселина помага да се разбие слузта, която причинява болки в гърлото и прави дишането по-лесно. Пригответе си напитка като смесите една чаена лъжичка мед и сока на половин лимон в чаша с топла вода. Можете също така да изстискате лимон в топла вода и да използвате разтвора за гаргара.

Ползата от ябълковия оцет

Антибактериалните свойства на ябълковия оцет са полезни при лечение на раздразнено гърло. Вземете чаша топла вода и добавете по една чаена лъжичка мед, лимон и една супена лъжица  ябълков оцет. Разбъркайте добре и пийте по 3 пъти дневно за облекчаване на възпаленото гърло.

Не забравяйте за чесъна

Чесънът е природен антисептик и при болно гърло е незаменим.В него се съдържа едно химическо вещество, наречено алицин, което има антибактериални и противогъбични свойства. Най-лесното е да вземете скилидка чесън и да я сдъвчете бавно. Достатъчно е да направите това 1-2 пъти в рамките на деня, в който сте усетили проблема.

Не забравяйте, че тютюнът безкомпромисно разрушава човешкото здраве и оказва пагубни последици върху всички органи и системи на организма.  Да откаже цигарите е може би най-хубавото нещо, което един пушач може да направи не само за себе си, но и за всички хора около него.