Защо сънят е толкова важен при болки в гърлото?

При повечето хора се наблюдава засилване на болката в гърлото през нощта. Болшинството от пациентите са единодушни, че болката в гърлото е по-лесно да се овладее през деня, но има тенденция да бъде ужасна през нощта и рано сутрин. Всички се нуждаем от добър нощен сън, но за някои, за съжаление, това е невъзможно.

Нека разгледаме някои от най-важните въпроси за съня и възстановяването и как добрият сън може да помогне за облекчаване на възпалението в гърлото.

Защо болката в гърлото се влошава през нощта?

През деня тялото Ви преглъща слюнката по естествен път. Това помага назалните секрети да протичат между носа и гърлото и да усетите, когато носните Ви кухини са запушени. Когато лягате да спите през нощта, за тялото Ви е по-трудно да изчисти дихателните си пътища по естествен път, което кара секретът да се увеличи и да се оттича от синусите в задната част на гърлото.

Когато количеството секрети се увеличи в гърлото, е по-лесно инстинктивно да започнете да дишата през устата, което води до допълнително влошаване на възпалението на гърлото. То се изсушава и това причинява дразнене и болка.

Ето защо подходящ момент за облекчаване на възпалението в гърлото е преди лягане.

Защо сънят е важен?

Добрият сън е съществена част от естествената защита на тялото срещу болести. Имунната ни система разчита на него, за да функционира правилно. Продължителният недостиг на сън може да промени начина, по който тя реагира и това да ни направи по-податливи на въздействието на вирусни инфекции. На практика проучванията показват, че е полезно да спите повече, когато сте болни. Хората, които имат по-големи трудности със съня, са 4,5 пъти по-склонни да развият заболяване от тези, които спят седем или повече часа.

Какво мога да направя, за да заспя спокойно?

Когато се разболеете, тялото Ви се опитва да получи повече вода и хранителни вещества, за да засили имунната си система. Човешкото тяло е в състояние да се справи с вирусите и бактериите само, но трябва да му осигурите всичко, от което се нуждае.

Преди лягане, използвайте спрей за възпалено гърло или смучете ефективна таблетка с противовъзпалителни и болкоуспокояващи свойства за бързо затихване на симптомите. По този начин ще успокоите гърлото ще осигурите бързо облекчение от болката.

Можете също така да практикувате тези добре познати тактики да намаляване напрежението от болката в гърлото:

  • Гаргара със солена вода;
  • Овлажнител за въздух в спалното помещение;
  • Прием на по-голямо количество течности. Избягвайте употребата на алкохол. Идеята, че алкохолът „дезинфекцира“ гърлото, за съжаление е мит! Всъщност приемът на алкохол ще предизвика повече дразнене, отколкото облекчаване на възпалено гърло.
  • Опитайте да дишате през носа. Ако носът ви е запушен, вдишайте гореща водна пара, за да се опитате да го изчистите.
  • Сложете си по-висока възглавница при лягане.
  • Преглъщайте често. Вероятно това ще ви причини известна болка, но това е едно от най-добрите неща, които можете да направите, защото в слюнката се съдържат компоненти на имунитета с антибактериално и антивирусно действие.