Значението на грижата за гласа при учителите

Постоянната грижа за гласа е от изключително значение за учителите, тъй като при тях риска от увреждане е голям. Често чуваме за отмяна на концерти на известни изпълнители поради вокални проблеми. Гласът разбира се е основното средство при тяхната работа. Това, което е по-малко признато е фундаменталното значение на гласа при преподаването. За него трябва да се полагат грижи и да се предпазва.

Изчислено е, че един на всеки пет преподавателя е пропускал часове в класните стаи и аулите, поради проблеми, свързани с гласа. Смяната на сезоните е времето, през което трябва да си припомним важността на защитата на гласа си. Студеният или горещ, но твърде сух въздух създава предпоставки за възникване на инфекции на гърлото. Едва когато някой от нас загуби гласа си, осъзнаваме колко скъпоценен ни е той. Значителна загуба на гласа за по-дълъг период може да попречи на преподавателската кариера и качеството на живот. Учителите имат до осем пъти по-висок риск от здравословни проблеми, свързани с гласа в сравнение с други професии и при тях много по-често се срещат повтарящите се гласови увреждания.

Експертите препоръчват спазването на следните основни съвети като начин за предпазване на гласа, основното и жизненоважно средство при преподаването:

Като цяло

 • Стремете се да бъдете добре хидратирани през целия ден. Пиенето на 8-10 чаши вода на ден се препоръчва, тъй като обезводняването, причинено от консумацията на алкохол или кафе, играе основна роля в дразненето на гласните струни;
 • Ако гласът ви вече е дрезгав му дайте почивка, а не шепнете. Използвайте го нежно, без да се напрягате;
 • Не позволявайте лигавицата на гърлото да се изсушава. Овлажнявайте въздуха с изпарител или съдове с вода върху радиаторите;
 • Преди да говорите публично, загрейте гласа си чрез леко тананикане;
 • Осигурете си достатъчно време за сън и физически натоварвания. Вашият глас е отражение на общото ви здравословно състояние.
 • Хранителни добавки като Тантум® Натура с прополис и витамин С са подходящи при неприятни усещания в гърлото като дразнене, сухота, прегракналост и трудност при преглъщане.

Какво трябва да се избягва при проблеми с гласните струни

 • Дългите периоди на свръх натоварване на гласните струни, особено когато се говори в помещения с допълнителни странични шумове.
 • Киселинният рефлукс може да увреди гласните струни, необходимо е да се избягват храни, причиняващи лошо храносмилание, както и храненето твърде късно вечер.
 • Намалете или спрете тютюнопушеното. Цигареният дим дразни гласните връзки и ги кара да се издуват;
 • Избягвайте консумацията на твърде много млечни продукти, тъй като те могат да предизвикат отделянето на гъсти секрети и често откашляне;
 • Кашлицата също е опасна за гласните струни, така че се опитвайте да я избегнете, доколкото е възможно чрез поемане на малко вода или откашляйки внимателно, без напрежение.

Кои са симптомите на възможни бъдещи проблеми с гласа?

Ранните признаци на възможни дългосрочни проблеми включват дискомфорт при говорене, по-ниско ниво на звучене, дрезгавина или изтъняване на гласа. Ако дълго време търпите пресипналостта от недоизлекувана простуда ,хроничен стрес или претоварване, възможно е на гласните струни да се появяват възелчета. Заради тях се получава ясно изразената дрезгавина, промените в тембъра, намаляването на диапазона. Възелчета могат да се получат и в резултат на гласова травма: вик, силна кашлица, напрегнато пеене.Понякога, за да се разнесат тези възли е достатъчна само добра почивка на гласа. При по-сериозни увреждания, терапевтите могат да предложат специализирана помощ, включително гласови упражнения. Ако симптомите продължават, не чакайте да стане твърде късно, а посетете ларинголог или фониатър, това са специализирани лекари, които се занимават със заболяванията на гласа и гласовата рехабилитация.