Интересни факти за имунната система

Имунната система предпазва организма от заболявания, инфекции и му помага да се възстанови след нараняване. Тя е воинът -пазител на тялото: заклет да го защитава срещу всички, които го заплашват.

Има някои наистина интересни войници, които помагат в битките.

Река от кръв и лимфи

Имунната система е сложна бойна единица, задвижвана от пет литра кръв и лимфа. Лимфата е бистра и безцветна течност, която преминава през тъканите на тялото. Заедно тези две течности транспортират всички елементи на имунната система, така че да могат да вършат работата си.

Бели (рицарски) клетки

Подобно на белите рицари, които убиват дракона, белите кръвни клетки влизат в битка при всеки сигнал за тревога. Има два различни типа бели кръвни клетки: фагоцити и лимфоцити.

Фагоцитите могат да се движат през кръвоносните съдове и тъканите, като поглъщат или абсорбират нашествениците. Фагоцитите се насочват към организми, които причиняват заболяване (патогени) и токсините. Всеки патоген носи специфичен тип антиген и всеки лимфоцит във Вашето тяло носи антитела, предназначени да се борят срещу антигените, носени от патогени.

Тялото създава нови антитела, всеки път когато е заразено с нов антиген. Ако един и същ антиген Ви инфектира за втори път, тялото ви може бързо да направи копие на съответното антитяло, за да го унищожи.

Тези смели войници живеят само до няколко седмици, така че е хубаво, че имаме много от тях – една капка кръв може да съдържа до 25 000 бели кръвни клетки.

Високата температура и възпалението са признаци на добре свършена работа

Наличието на температура и възпаление може да бъде неприятно, но това са признаци, че тялото Ви си върши работата. Треската освобождава белите кръвни клетки, увеличава метаболизма и спира някои организми да се размножават.

Възпаление възниква, когато всяка повредена клетка освобождава хистамини. Хисамините причиняват разширяване на клетъчните стени. Това създава зачервяване, топлина, болка и подуване от възпаление. В резултат на това тялото ограничава ефекта на дразнителя.

Сънят е крайно необходим

Имали сте тежка седмица, тичали сте като луди да си свършите задачите навреме и изведнъж се разболявате? Това е начин Вашата имунна система да си отмъсти.

Ако не спите поне по пет часа през нощта, имунната Ви система може да стане депресирана, точно като вас. Това ще Ви остави податливи за настинки, грип и инфекции.

Слънцето е полезно в разумни граници

Излагането на слънчева светлина е начинът, по който тялото естествено произвежда витамин D. Това помага да се предотвратят редица състояния като депресия, сърдечни заболявания и някои видове рак.

Човек се нуждае само от около 10 минути на ден на слънчевите лъчи, за да получи цялата доза витамин D, от която организмът има нужда. От друга страна твърде дългото излагане на слънце може да причини временно увреждане на имунната система и в крайна сметка да доведе до рак на кожата. Помнете, че трябва да защитавате кожата си, когато планирате да прекарате известно време навън.

Стресът уврежда имунната система

Имунната Ви система е готова на всичко, на което можете да я подложите, но не я подлагайте на крайности.

Стресът оказва значително влияние върху имунната Ви система. По време на стрес серия от събития освобождават кортизол, адреналин и други стрес хормони от надбъбречната жлеза. Заедно те помагат на тялото да се справи със стреса. Обикновено кортизолът е полезен, защото намалява възпалението в тялото, което се дължи на имунните реакции, причинени от стреса.

Когато човек е хронично стресиран, хормоните на стреса могат да повлияят на начина, по който тялото функционира с течение на времето. Това увеличава риска от здравословни проблеми, включително:

 • подтиснатост;
 • депресия;
 • храносмилателни проблеми;
 • сърдечно заболяване;
 • нарушения на съня;
 • покачване на тегло;
 • проблеми с паметта и концентрацията;

Важно е да намерите собствени начини да се справите със стреса. Това ще намали риска от дългосрочни здравословни проблеми.

Смехът помага на имунната система

В поговорката, че смехът е най-доброто лекарство има много истина. Смехът освобождава допамин и други химикали в мозъка, които служат за намаляване на стреса.

Двадесет минути смях на ден може да не задържат лекаря надалеч, но ще подпомогнат правилната работа на имунната система.

Микробите Ви поддържат здрави

Човешките черва са изпълнени с тонове бактерии, чрез които смилате  храната си. Но микробите извън тялото обикновено се смятат за опасни. Човешката имунна система е създадена да може да се адаптира. Щом тялото ви влезе в контакт с чуждо вещество, то го атакува и го помни. Ако се върне, тялото ви знае какво да прави. Това е най-очевидно при морбили: една инфекция обикновено е достатъчна, за да Ви предпази за цял живот.

Алергии

Всеки, който изпитва сезонни алергии или сенна хрема вероятно иска да прокълне всяка молекула от цветен прашец около себе си. Тези микроскопични частици причиняват освобождаването на хистамините, които създават някои от неприятните симптоми на алергии.

Алергиите не засягат всички. Те са причинени, когато тялото Ви по погрешка приеме нещо безобидно, като цветен прашец или вид храна като патоген. В тези случаи то стартира имунен отговор срещу него, което причинява симптоми на алергия.

Автоимунни заболявания

Понякога имунната Ви система атакува тъканите в тялото, причинявайки заболявания. Това се нарича автоимунност.

Автоимунни заболявания са, когато тялото погрешно атакува здрави тъкани като:

 • Множествена склероза;
 • Лупус;
 • Ревматоиден артрит;
 • Псориазис.

Тези заболявания се лекуват с лекарства, които подтискат имунната система.

Поддържане на силна имунна система

Вашата имунна система работи усилено, за да ви предпази всеки ден, но има неща, които можете да направите, за да я подпомогнете:

 • Отдайте се на пълноценна почивка през нощта. Тялото ви не може да функционира правилно, ако не спите добре.
 • Спазвайте добра лична хигиена. Миенето на ръцете редовно може да предотврати инфекциите.
 • Придържайте се към балансирана диета и спортувайте редовно. Добрата и питателна храна и активните физически занимания ще помогне на тялото да се бори с инфекциите.
 • Хранителни добавки, подпомагащи функциите на имунната система, когато тялото е подложено на голям стрес като Тантум® Натура са добро решение особено при смяна на сезоните и липса на витамин С и цинк.