Какво можем да ядем при възпалено гърло

Възпалението на гърлото е един от най-често срещаните симптоми при грип, ларингит, фарингит или настинка. Освен таблетките за смучене и спрейовете с противовъзпалителни и болкоуспокояващи свойства, като Тантум Верде, можем да подсилим организма и да облекчим болките в гърлото с храни , които помагат за елиминиране на причината за възпалено гърло.

Инфузия при възпалено гърло

Има някои много добре известни храни като мед, лимон и джинджифил, често използвани за облекчаване на възпалено гърло. Те се използват масово при подобни симптоми, но знаете ли как точно те помагат да се облекчи болката?

Дразненето в гърлото обикновено е причинено от външни агенти, които тялото ни се опитва да премахне, произвеждайки  секрети. Секретите са, метафорично казано, резултатът от борбата между органите на имунната система на тялото ни и външните тела. Следователно, укрепването и улесняването на производството и отстраняването на секретите е от съществено значение за лечение на болки в гърлото.

Направете лимонов чай с джинджифил и го подправете с мед, ако искате добавете и сироп от прополис и ще имате „магически отвари“, за да облекчите болезненото гърло. Пийте поне по два пъти на ден.

Препоръчителни съставки в храната за облекчаване на болки в гърлото

Съставките, които могат и трябва да бъдат добавени към всекидневното меню, за усилване на имунитета и справяне с болестта са:

  • Чесън
  • Лук
  • Джинджифил
  • Храни, богати на витамин С
  • Храни, богати на антиоксиданти и противовъзпалителни средства.

Менюто по време на заболяване също има значение, безполезно е да вземете чай от мед, лимон и джинджифил, ако в същото време пренебрегвате храната, която приемате. Опитайте се да ядете повече течни и пастообразни храни, които са по-лесни за преглъщане и смилане, като например:

  • Пюрета
  • Супи
  • Каши
  • Бъркани яйца
  • Сокове и витамини

Сега, когато знаем кои съставки и кои ястия помагат за облекчаване на болката в гърлото е време да направим дневно меню.

Закуска

При закуска си пригответе леки, но питателни ястия. Овесената каша е най-препоръчителната в този случай, тъй като е богата на фибри и се храносмила лесно.

Здравословната храна може да бъде и вкусна, подсладете кашата с мед и няколко капки прополис и добавите малко канела на прах.

Обяд

Изберете ястия като пюрета, супи, бъркани яйца, придружени от напитки. За десерт: банани. Помнете съставките, които споменахме в началото на тази статия, не ги оставяйте назад.

Следобедна закуска:

Потушете глада си с плодове, например  ягоди или киви. Изпийте и чаша чай с мед, джинджифил и лимон.

Вечеря

За вечеря предпочитайте по-леки ястия, така че сънят ви да не бъде увреден, сънят е важен и често усложнения като възпалено гърло се решават от нашето тяло докато спим.

През деня:

Пийте много вода!

Важно: Витамин С се среща в изобилие в някои кисели храни, но киселинността на тези храни може да провокира болката в гърлото. Идеалното нещо, което трябва да направите в случая на сокове от лимон, портокал,грейпфрут или ананас , които са богати на витамин С, е да ги смесвате с разтворими витамини. Тъй като витаминът съдържа регулатори на киселинността и по този начин е възможно да се възползвате от предимствата на прясно изцедените плодови соковете без болка.