Какво може да помогне срещу летен грип

За повечето хора лятото е най-жадувания сезон: слънцето се усмихва, дните са дълги и идва времето на дългоочакваната отпуска. За съжаление понякога летен грип за нула време може да провали дълго планираната почивка на морето. Какви заплахи ни дебнат на плажа? Как да се предпазим от тях?

Летен грип: Продължителност и симптоми

Най-често в съзнанието на хората думата грип се свързва със зимата, болки в ставите и мускулите, дразнеща кашлица, умора и отпадналост. Освен обичайните грипни вируси през студеното време от годината, съществуват и отделна група щамове, които предизвикват заболявания от май до октомври. При летния грип, ентеровирусите, към които принадлежат Coxsackie и Echo, са най-вече причинители на симптомите. По същия начин те се предават чрез контакт със заразена повърхност или по въздушно-капков път. За разлика от зимния грип, атакуващ дихателната система, летните вируси засягат основно стомашно-чревния тракт.

Последствията от летния грип за организма са не по-малко опасни от тези на другите разновидности грипни вируси.

Типични симптоми на летен грип са:

 • Леко зачервяване на гърлото;
 • Висока температура, втрисане;
 • Чувство на отпадналост;
 • Гадене, повръщане, стомашно-чревни проблеми.

Продължителността на летния грип е една до две седмици.

Възможно ли е да се заразите през лятото?

Устойчивостта ни на вирусни инфекции би трябвало да бъде по-силна през лятото, защото от една страна хората прекарват повече време навън, а от друга страна в дневното си меню включват повече пресни плодове и зеленчуци, богати на витамини и минерали, укрепващи имунитета. Въпреки това, съществуват фактори, които отслабват имунната ни система през лятото: честите промени между горещите температури навън и ниските температури в работните помещения, излагането ни на въздушни течения, продължителни слънчеви бани или изморителна физическа активност при високи температури могат да надвият тялото. Ако вирусите открият резистентност, те лесно могат да влязат в него и да доведат до инфекция.

Помощ срещу летен грип

Дори и да е трудно, дайте на тялото си почивка в леглото за няколко дни. За да се бори успешно с болестта, то се нуждае от енергия, която получава, когато почива.

Съвети за предотвратяване на заболявания през лятото:

 • Избягвайте продължително излагане на слънце, тъй като това може да отслаби имунната система.
 • Не поставяйте климатика на твърде студено. 21 ° С са достатъчни.
 • Пийте много течности, за предпочитане вода или чай без захар. Можете също така, ако предпочитате, да охладите чая.
 • Предпазвайте лигавиците на носа и гърлото от изсушаване. Овлажнителите за въздух, както и назалните спрейове с физиологичен разтвор стимулират кръвообращението в лигавиците.
 • Спазвайте хранителен режим богат на витамини. В сезона на плодовете и зеленчуците можем и трябва да ги консумираме по няколко пъти на ден.
 • Практикувайте редовно физическа активност, за да бъдете във форма и да укрепите имунната система.
 • Внимавайте да не се преохладите след морските бани – трябва бързо да смените мокрия костюм.

Също така може да облекчите симптомите на летен грип, приемайки специфични медикаменти, така че бързо да се почувствате по-добре. ОТС продукти, съдържащи комбинация от съставки, ефективно облекчаващи симптомите на  главоболие, болки в крайниците и гърлото и треска в комбинация с Витамин С, който допълнително укрепва имунната Ви защита ще ви помогнат да не позволите на грипа да съсипе цялата Ви ваканция.