Как да облекчим болката в гърлото на децата?

Възпаленo гърло е симптом на редица заболявания и често е придружено от болка, дразнене и затруднено говорене и преглъщане. Този симптом може да засегне всички възрастови групи, но е по-чест при децата.

Защо децата по-често страдат от болки в гърлото ?

По-честата проява на възпалено гърло при децата се дължи на  фактa, че имунната система на детето все още не е достатъчно развита, поради което е по-уязвима към външни агенти, които нахлуват в тялото.На второ място децата влизат в контакт с хиляди нови вируси и бактерии всеки ден и произвеждат антитела срещу тях, като по този начин изработват собствен имунитет. По данни на Световната здравна организация децата на възраст до 3 години прекарват от 6 до 8 респираторни заболявания на година,като в по-голяма част от случаите инфек24циите  протичат леко във вид на хрема, кашлица и невисока температура. Децата, които посещават детска градина, в началото боледуват твърде често, тъй като възможността за контакт с болни се увеличава.

Причини и лечение на възпалено гърло при децата

В допълнение към инфекциите, предавани чрез вируси или бактерии, други причини за възпалено гърло при деца могат да бъдат: травми, алергии, дразнене, гастроезофагеален рефлукс, студ и ниска влажност на въздуха. Вирусните инфекции в по-голямата си част се дължи на аденовирус, риновирус, грип и т.н., а сред бактериалните най-често се срещат стрептококовите. Преди започване на лечението трябва да се потърси лекарска помощ, за да се определи причината за възпалено гърло. Това е единственият начин да се разбере дали антибиотиците ще бъдат необходими или не, защото в почти 90% от случаите възпалението на гърлото е причинено от вируси, а антибиотиците са неефективни в този случай.

Разграничаване на различните видове възпаления на гърлото

Възпалението на гърлото може да има различни причини и да засегне различни органи като фаринкса, ларинкса и тонзилите.В случай на тонзилит, който е много често срещан сред децата, просто погледнете сливиците – ако те са подути и по-червени от нормалното, болката може да идва от тях. Попитайте детето дали има сърбящо усещане в областта на гърлото и проверете за лош дъх, много чести симптоми на тонзилит.В случай на фарингит, когато фаринкса е заразен – органът, който свързва устата и носа с ларинкса и хранопровода – проблемът може да е алергичен или може да бъде продължение на тонзилита.Ларинксът, който се намира пред гласните връзки, причинява много дрезгавост на гласа и често суха кашлица.

Лечение на възпаленото гърло

Бактериалното възпаление е по-често срещано при деца до 3 години и се характеризира с висока температура – 39 ° C. В някои случаи е придружено с постоянна кашлица, липса на апетит, липса на енергия, умора, дрезгавост и пресипналост на гласа.Само лекарят може да определи най-подходящото лечение, тъй като в случай на бактериална инфекция то ще зависи от вида на бактериите. Като цяло при този вид инфекции се предписват антибиотици и медикаменти за облекчаване на болката в гърлото.В случай на вирусно възпалено гърло лечението се извършва основно с антивирусни лекарства  и повишен прием на течности.

Как да облекчим симптомите и дискомфорта от болки в гърлото на детето?

За облекчаване на болката в гърлото за локално приложение  може да се впръсква спрей за гърло с противовъзпалително и обезболяващо действие, който да е подходящ за деца. При кърмачета и малки деца, промивайте носа няколко пъти на ден с физиологичен разтвор, който ще  помогне за отстраняване на секретите (ако има такива).

Важен съвет е децата да пият много вода и да им давате плодове като банан или круша, които са лесни за преглъщане както и зеленчукови и плодови пюрета, за да си набавят достатъчно витамин C. Насърчавайте децата винаги да си мият ръцете и да не споделят чинии и чаши. Това са някои превантивни мерки, необходими особено през студените месеци на годината.