Как да облекчим болката в гърлото през нощта?

Сънят е едно от най-добрите средства за борба с инфекциите, но как да заспите, когато се борите с възпалено гърло и усещате режеща болка при всяко преглъщане.

Ако се будите често през нощта с непоносима болка в гърлото или с кашлица и усещане за сухота и възпаление, ясно е, че няма да можете да се възстановите добре за следващия ден.

Не е нужно да страдате, тук споделяме 10 съвета  за добър сън през нощта при болки в гърлото.

  1. Вземете горещ душ или вана преди лягане

Междувременно полагайте съзнателно усилие да поемете дълбоко въздух. Топлата вода помага за намаляване на стреса и отпуска мускулите.

  1. Избягвайте напитки съдържащи кофеин и не пийте алкохол

Точно преди лягане, последното нещо, от което се нуждаете е сухото гърло. За съжаление, както кофеинът, така и алкохолът са диуретици и водят до обезводняване. Тези напитки дразнят гърлото и пречат на спокойното заспиване.

  1. Направете топъл компрес в областта на гърлото

Независимо дали става въпрос за шал или затоплена хавлиена кърпа, топлият компрес ще помогне да облекчите болката в гърлото. Загряващите компреси са много ефективни, когато трябва да си осигурите усещане за отмора.

  1. Изключете мобилния си телефон, преди да влезете в спалнята

Нашата съвременна мания за електроника може да допринесе за проблеми със съня. Ако добавим възпалено гърло към тази мания, може да е трудно да заспим. Когато сложите глава на възглавницата, не забравяйте, че е време да си починете. В идеалния случай не използвайте електронни устройства в рамките на половин час преди лягане. Поставете смартфона и лаптопа си настрана и оставете вашето уютно легло и топли одеяла да ви пренесат в дълбок сън.

  1. Посъветвайте се с вашия лекар или фармацевт

Лекарствата, отпускани без лекарско предписание, като спрейове за гърло или таблетки за смучене могат да помогнат за облекчаване на болката през нощта, зачервяването и възпалението.

  1. Организирайте нощното си шкафче и бъдете подготвени

Ако наистина не искате да ставате и обикаляте посред нощ къщата в търсене на облекчение на болката в гърлото, пригответе вода и лекарства за гърлото предварително и ги поставете на нощното си шкафче, така че да са винаги под ръка.

  1. Винаги спазвайте една и съща рутина преди сън

Така както сутрешната рутина е важна за един успешен ден, така и часовете и минутите преди да се оправим към леглото също са от не по-малко значение. Рутината ни помага да се отпуснем, за да успеем да заспим и да си отпочинем пълноценно.

  1. Повдигнете горната част на матрака си до лек наклон

Вместо да повдигате горната част на тялото с помощта на възглавници, повдигнете горната част на матрака си. Гравитацията ще свърши останалата работа докато спите.

  1. Създайте допълнителна влага във въздуха.

Овлажнителят за въздух е безценен спътник по време на сън. Включете го през нощта, за да осигурите влага във въздуха. Освен че ще облекчи болката в гърлото, това ще помогне да предотвратите изсъхване на лигавиците и ще осигури облекчение на останалите симптоми на инфекция, които изпитвате.

Важно е да се отбележи, че нивата на влажност е необходимо да се контролират и овлажнителите трябва да бъдат правилно поддържани, дезинфекцирани и почистени. Макар и изключително полезни, овлажнителите могат бързо да станат място за размножаване на микроби и да окажат неблагоприятно въздействие върху вашето здраве, ако влажността в стаята е твърде висока.

  1. Пазете леглото си чисто

Перете спалното бельо всяка седмица. Алергени като акарите често се крият в леглото. Тези микроскопични вредители имат силата да дразнят гърлото, особено ако обикновено страдате от алергии.

Болките в гърлото имат тенденция да се засилват през нощта. Грижата за възпалено гърло при заспиване може да бъде тягостна. Приложете тези съвети на практика, за да се отпуснете и заспите без притеснения и болка.

Ако симптомите продължават, консултирайте се с лекар.