Как да подсилим имунитета на децата при смяна на сезоните?

Поговорката гласи: по-добре превенция, отколкото лечение. И когато става въпрос за повишаване на имунитета на децата, това трябва да бъде основната мисъл, която да ни води.

Детските организми са особено податливи на вирусни инфекции и настинки при смяната на сезоните и резките температурни разлики, които са тест за тяхната имунна система. Укрепването на тялото е като изграждане на гигантски замък за защита на физическото и психическото развитие на децата.

Какво могат да направят родителите, за да подсилят имунитета на детето и да го предпазят от заболявания при смяна на сезоните?

 1. Придържайте се към питателна и здравословна храна

Един от ключовите моменти за повишаване на имунитета е здравословното хранене.

Храните, които са най-подходящи за деца са тези, които имат не само празни калории. Този вид храна задоволява глада, но тя не подхранва тялото, както би трябвало,оставяйки детето Ви без витамини и минерали. Затова винаги давайте приоритет на пресни и ако е възможно на био храни, тъй като те съдържат незаменима хранителна стойност.

Каква трябва да бъде здравословната диета за детето? Ето някои предложения:

 • пълнозърнести храни: кафяв ориз, овес и киноа;
 • протеини: органични меса и яйца, риба;
 • бобови растения: нахут, фасул, леща и грах;
 • пресни плодове и зеленчуци: винаги предпочитайте сезонните;
 • семена: тиквено, слънчогледово и сусам;
 • ядки и бадеми: умерено;
 • качествени растителни масла: екстра върджин зехтин и кокосово масло.

Усилията за поддържане на балансирана диета за децата ще бъдат напразни, ако цялото семейство не следва рутината. Най-добрият начин да обучите децата да имат балансирана диета е като им дадете пример.

 1. Намаляване на гликемичния индекс

Стабилното ниво на кръвната захар е важно за здравето и помага за предотвратяване на много заболявания.

Храните с по-нисък гликемичен индекс допринасят за балансиране на количеството на кръвната захар. Ето някои: боб, грах, нахут, леща, пшеничен пълнозърнест хляб, пълномаслено прясно и кисело мляко, ябълка, грозде, киви, манго, праскови, круши, ананас и сливи, печени или варени картофи, овесена каша, банан;

Храни с висок гликемичен индекс: бял ориз, картофен чипс, бяла юфка, стафиди. Плодовите сокове също имат по-висок гликемичен индекс от пресните плодове.

 1. Укрепване на имунната система

Когато тялото страда от инфекция, реакцията е да се активира защитната система на организма. Има някои храни и добавки, които помагат за укрепване на тази защита срещу болести. Храни, богати на витамин С имат антиоксидантни свойства, помагат в оздравяването и образуването на тъкани, производството на хормони, развитието на костите, здравето на венците и усвояването на желязо. Тантум® Натура е хранителна добавка с Прополис и обогатена с Витамин С. Тантум® Натура може да подпомогне функциите на имунната система, когато тялото е подложено на голям стрес (при смяна на сезоните). Подходящ е за деца и има приятен вкус  на портокал и мед или лимон и мед във вид на желирани таблетки за смучене.

 1. Осигурете прием на достатъчно количество вода

Водата е живот. 70% от тялото е направено от вода, така че питейната вода е от съществено значение за правилното функциониране на тялото. Но колко вода трябва да пие детето?

От 1-годишна възраст трябва да приема от 65 до 90 мл вода на кг. В по-топлите дни е препоръчително да се пие малко повече вода.

 1. Създайте добри лични хигиенни навици

Обикновените действия като измиване на ръцете, къпане всеки ден и миене на зъби могат да бъдат лесни за нас. Но детето все още се учи, че е необходимо да се повтаря поредица от хигиени навици всеки ден. Бъдете търпеливи и се опитайте да направите тези моменти по-леки и по-забавни, за да не се превърнат в тежест.

 1. Добър сън

И децата, и възрастните имат нужда от добър нощен сън, за да възстановят енергията си. Продължителната умора може да подкопае защитните сили на тялото, като причинява загуба на енергия, раздразнителност и проблеми с развитието.

Създайте рутина на съня с постоянни часове и спокойна и релаксираща среда за почивка. Ритуали като приказка или пеене на тиха песен заедно могат да помогнат за създаването на повече или по-малко спокоен климат всеки ден. Това постоянство помага на детето да свикне с рутината с по-малко съпротивление.

 1. Използвайте техники за релаксация

Децата са много чувствителни към околната среда. Всяко интензивно чувство и / или емоционален дисбаланс у дома или в училище могат да ги засегнат. Умението за контролиране на емоциите и поддържане на спокойствие на ранен етап е много важно. Изследванията показват, че стресът отслабва имунната система, което прави организма по-податлив на вируси и инфекции. Ето защо пълната релаксация носи ползи за баланса на емоциите, както и за предотвратяване на болести.

 1. Стимулирайте творчеството

Мисленето по творчески начин ни позволява да създаваме нови начини за решаване на ежедневните проблеми. Тази способност може да помогне на детето да се справи по-добре с трудностите на живота чрез придобиване на устойчивост.

Дейности като рисуване, изграждане на играчки, използвайки  алтернативни материали обогатяват много развитието на детето и това допринася за психическото и физическото му здраве.

 1. Поддържайте контакт с природата

Децата обичат да  тичат и играят с приятели и одрасканото коляно от време на време не трябва да Ви стряска. Използвайте всеки удобен момент да изведете детето на разходка в парка или сред природата. Това ще му помогне за изграждането на здрав имунитет.

 1. Физически упражнения

Ако за възрастните е важно да упражняват физически дейност, за да се поддържат качеството на живот, то за децата това също е важно. Всъщност редовното упражняване в детството може да помогне на детето да създаде здравословен навик за цял живот.

Заседналият начин на живот е много опасен за здравето, тъй като увеличава случаите на сърдечно-съдови заболявания, диабет, затлъстяване, остеопороза, хипертония, тревожност и депресия. За да се избегнат тези клинични състояния е необходимо да се извършват дейности според възрастта като:

 • до 1 година: дава се предимство на сензорните дейности, които стимулират сетивата на бебето;
 • от 1 до 6-годишна възраст: игри и танци с много движения;
 • след 6-годишна възраст: спортове като плуване, футбол и баскетбол.

Въпреки че може да изглежда трудно да се промени всичко наведнъж, помислете за трансформацията към по-здравословен начин на живот като за нещо, което се случва в дългосрочен план и не след дълго ще забележите резултатите.