Как да се погрижим за възпалено гърло

Всички сте усещали онова чувство на изтръпване при преглъщане или драскане в гърлото, което ви кара да се събуждате през нощта. Знаете точно какво е … гърлото ви се възпалява. Независимо дали през нощта сте се прибрили по-късно вкъщи от обичайното или внезапно сте хванали настинка през деня, гърлото може да ви създава проблеми през целия ден. При наличие на възпалено гърло, има тенденция да се прилагат антибиотици в търсене на бързо облекчение. Те обаче не винаги са ефикасни, тъй като повечето болки в гърлото са с вирусен произход. Антибиотиците действат само при инфекции, причинени от бактерии и нямат ефект върху вирусите, в голяма част от случаите те не са показани за болки в гърлото.

Като цяло, когато няма усложнения, болките от възпаленото гърло отшумяват след няколко дни. Може да ги облекчите придържайки се към няколко правила:

Спазвайте балансирана диета

Уверете се, че се храните с достатъчно питателни храни и че те съдържат витамините и минералите, които са ви необходими за укрепване на имунната система.

Обърнете внимание на заобикалящата ви среда

През целия ден промените в обкръжението ви, като дим или твърде сух въздух, могат да раздразнят гърлото. Стойте далеч от тютюневия дим и бъдете наясно с промените в температурата. Ако е горещо, не забравяйте да пиете още повече вода.

Останете хидратирани

Пиенето на вода през целия ден помага да се хидратира и да се облекчи възпаленото гърло. Пиенето на топли напитки, като чай, помагат да отпуснете гърлото. Имайте предвид, че напитката не трябва да бъде прекалено гореща, тъй като горещите напитки предразполагат към бъдещи раздразнения. Струва си да опитате да приложите и домашни средства като гаргара със солена вода.

Правете инхалации преди лягане

Парни душове или използването на овлажнител преди лягане може да помогне за облекчаване на възпалението на гърлото и да ви подготви за добра нощна почивка. Овлажнителите или изпарителите освобождават влагата във въздуха, което може да допринесе за бързо облекчаване на болката в гърлото. Замърсен овлажнител обаче може да има противоположен ефект. Уверете се, че редовно почиствате и дезинфекцирате своя овлажнител, така че по повърхността му и филтъра да не се събират микроби.

Почивка

И накрая, сънят е едно от най-добрите средства, когато се борим с възпалено гърло. Сънят помага за облекчаване от стреса, подобрява настроението и работатат на имунната ви система. Почивката е от съществено значение при борбата с възпаление в гърлото, но има един малък проблем: болката в гърлото ще ви позволи ли да се отпуснете и заспите при лягане?

Подгответе обезболяващо средство на нощното шкафче

Когато имате болки в гърлото е трудно да заспите през нощта. Пригответе си противовъзпалителен и обезболяващ спрей за устната лигавица за бързо облекчаване на болката, като по този начин ще имате възможност да заспите бързо и да се чувствате отпочинали на сутринта.

Няма сигурен начин да се предпазим от възпалено гърло. То атакува без предупреждение, така че е най-добре винаги да сте подготвени. Ако симптомите продължават, консултирайте се с лекар или фармацевт.

Има обаче ситуации, чиято тежест изисква задължително медицинска консултация. Такива като:

  • тежки, продължителни или чести болки в гърлото;
  • постоянна дрезгавост на гласа;
  • подчертано затруднено дишане и преглъщане;
  • висока температура;
  • слюнка с кръв или гной;
  • схванат врат;
  • необичайни симптоми.

При наличие на някой от изброените симптоми, не губете време, а се консултирайте с Вашия лекар.