Как да се предпазим от рецидивиращ тонзилит при деца и възрастни

Сливиците (тонзилите) са разположени във вътрешната страна на устната кухина и представляват лимфоидна тъкан, част от имунната система.Тяхната функция е защита на организма от външни влияния и те първи посрещат инфекциите, влизащи с вдишвания въздух. Ето защо една от най-честите причини за възпалено гърло е именно тонзилитът. Може да се появи при хора на всякаква възраст, но е най-често срещан при децата. Повтарящият се тонзилит може да повлияе негативно на храненето, начина на живот и дори на образованието и развитието на детето. Ето защо е обичайно премахването на сливиците, когато това стане остър проблем.

Тонзиллектомията (хирургичното премахване на сливиците) не винаги е предпочитаният избор за лечение от страна на пациента. Ако вие или вашето дете боледувате често от тонзилит има няколко начина да се предпазите. Най-честата причина за тонзилит са инфекциите – вирусни или бактериални. Вирусните инфекции на сливиците се решават за кратък период от време с прилагане на обезболяващи локални лекарства с противовъзпалително и антисептично действие. Бактериалните инфекции обикновено се нуждаят от включването и на антибиотици. Рядко възпалението на тонзилите може да се дължи на травма или химическо дразнене при тежък киселинен рефлукс.

Рецидивиращ тонзилит имаме когато в рамките на една година получим повече от 7 инфекции, повече от 5 инфекции годишно в две последователни години или повече от 3 годишно в 3 последователни години.

Ето някои съвети за предотвратяване на повтарящ се тонзилит, особено при деца:

Мийте често ръцете си

Голяма част от микробите, причиняващи тонзилит са много заразни. Лесно могат да се поемат чрез вдишване на въздуха. Предаването на микробите през ръцете обаче е друг обичаен начин за разпространение на инфекцията, която може да бъде предотвратена. Ключът за това е добрата хигиена. Използвайте антибактериален сапун, когато е възможно, както и антибактериални кърпички или препарати, когато сте в движение. Винаги измивайте ръцете след посещение на тоалетната, преди хранене и след като сте кихали или кашляли.

Избягвайте да споделяте храни и напитки

В слюнката се съдържат микроби, които могат да причинят инфекцията. Споделяйки храна или напитка със заразен човек, неизбежно позволявате на микробите да навлязат в тялото ви. От микробите, попаднали в храната Ви от въздуха не може да се предпазите, но споделянето на храна и напитки може да се избегне. Разделете храната или напитката преди някой да я консумира, за да избегнете кръстосано замърсяване.

При инфекция намалете контактите си с други хора

Не е достатъчно само да се опитвате да предотвратите възникването на инфекция, водеща до тонзилит, но трябва да се погрижите да предпазите другите хора от близкото Ви обкръжение. Ако вече имате тонзилит сведете до минимум контактите си с останалите. Това важи и за всички останали заразни инфекции. Стойте далеч от училище и от работата си. Не се приближавайте твърде близо до членовете на домашното Ви обкръжение, дори пазаруване в шопинг център или друга социална среда означава, че може да заразите останалите. Отделете си времето за почивка и сведете контактите до минимум.

Обмислете премахване на сливиците

Тонзиллектомията е начин да се спре често рецидивиращ тонзилит. Това не означава, че никога повече няма да имате възпалено гърло, но ще Ви даде много по-добро качество на живот, когато нямате проблеми със сливиците. Има някои митове и погрешни схващания за манипулацията по премахване на сливиците, но това е една безопасна процедура и усложненията са рядкост. Операцията е особено необходима, когато вашият тонзилит не реагира на антибиотици или се развият сериозни усложнения като абцес на сливиците.

Поддържайте въздуха чист и влажен

Външните дразнители като цигарения дим увеличават вероятността за развитие на тонзилит, дори ако самите Вие не сте пушачи. Това е особено голям проблем при децата. Пушенето в дома трябва да се избягва, но също така да се внимава с почистващите продукти и други силни химикали, чиито изпарения може да се вдишат и да раздразнят гърлото. Дори сухият въздух може да е дразнещ. Използвайте овлажнител, ако живеете в твърде суха среда.

Почивка и изобилие от течности

Осигуряването на пълноценна почивка може да промени продължителността на лечението и тежестта на вашето заболяване. Това не означава единствено да бъдете далеч от училище или офиса и да спите по цял ден. Пазете гласа си, опитайте се да говорите малко докато лекувате гърлото. Пийте много течности и наблегнете на по- меките храни, които не дразнят гърлото.

Внимавайте с киселинния рефлукс

Киселинният рефлукс или гастроезофагеална рефлуксна болест е общо храносмилателно състояние.При него киселинното съдържание на стомаха се вдига в хранопровода и може да достигне до горната част на гърлото и носа. Киселината дразни сливиците и дори може да ги увреди, което увеличава вероятността от инфектирането им. Киселините в стомаха са типичен симптом на киселинния рефлукс. Чрез промяна на ежедневното си меню или начин на живот, може да избегнете появата му.