Как да укрепим имунната система при смяна на сезоните

Имунната система е съвкупност от множество биологични структури и процеси в организма, предпазващи го от болести.Като цяло нашата имунна система е добре подготвена за борба с най-различни агресори от външната среда. Понякога обаче този „щит“ срещу болестта се проваля и ние се разболяваме. Какви са начините да се подобри нашия защитен механизъм? Как можем да бъдем по-устойчиви на инфекции и възпаления? Има ли начин да се укрепи имунната система чрез хранене?

Плодовете, зеленчуците и бобовите растения осигуряват витамини, минерали и антиоксиданти, които предпазват клетките от свободните радикали, молекули, които причиняват големи щети на тялото ни. Имунната система е особено зависима от витамините А, С, D, Е, В2 и В6. От страната на минералите, цинкът и селенът помагат на имунната система да се бори с раковите клетки и патогените като цяло.

Кои са храните, които укрепват имунната система?

Плодове: боровинка, малина, къпина и череша са някои от храните, богати на антиоксиданти и трябва да влизат в диетата за укрепване на имунната система;

Гъби: съдържат бета-глюкани, Витамин С, витамини В, калций и други минерали, които са от съществено значение за нашите защитни механизми;

Кокос и кокосово масло: И двете са отлични източници на лауринова киселина – вид мазнина, която се превръща в монолаурин в червата. Изследванията доказали са, че монолауринът има антибактериални, антивирусни и противогъбични свойства;

Портокал, киви, чушки, броколи: всички богати на витамин С;

Ферментирали храни: кисело мляко, кефир, кисело зеле и др ;.

Яйца: съдържат минерали и протеини с висока биологична стойност, които осигуряват незаменими аминокиселини за имунната система;

Чесън: когато се консумира все още суров, има антимикробно действие и е една от най-добрите храни за подсилване на имунната система;

Черен шоколад и червено вино в малко количество: съдържат антиоксиданти, които намаляват възпаленията;

Джинджифил и шафран: имат противовъзпалително действие.

В допълнение към добавянето на горните опции към ежедневната храна, друга мярка за подобряване на имунитета е да се намали консумацията на храни като захар, някои растителни масла (соя, царевица и рапица) транс мазнини и рафинирани зърнени храни (като бяло брашно ).

Показвайте се по-често на слънце.

Имаме нужда от около два часа излагане на слънце седмично, за да синтезираме количеството витамин D, от които се нуждае тялото ни. Витамин D значително подобрява имунната функция и стимулира синтезата на пептидите с антимикробни свойства.

 Обърнете внимание на сексуалния си живот.

Хората с по-активен сексуален живот имат по-високи концентрации на имуноглобулин А в слюнката,антитяло, което представлява 15-20% от всички имуноглобулини в организма. Имуноглобулин А е първата линия на тялото за защита срещу вируси и бактерии.

С думи други, поддържането на здравословен сексуален живот е един най-практичните и (горещи!) начини за укрепване на имунната система за борба с инфекциите.

Приемайте лечебни чайове.

Чаша горещ чай може да направи много за имунната система. Някои вещества, намиращи се в чая, могат да помогнат за подобряване на имунния отговор срещу инфекциите. Хората, които консумират редовно черен чай имат по-висока концентрация на интерферон (протеин, произведен от левкоцити, които се борят с болести) в кръвта.Не трябва да забравяме за зеления чай, който е признат със силните си антиоксидантните свойства.

Други чайове за всеки, който иска да подсили имунната си система: чай от глухарче, лимон, женшен, гинко билоба, лайка, риган, бъз, карамфил, котешки нокът, ехинацея и талус.

Бъдете физически активни.

Истината е, че физическите упражнения са от съществено значение за поддържане на нашия имунитет. Те укрепват имунната система по същия начин, както и балансираното хранене. Поддържайки тялото активно,увеличаваме кръвообращението, което засилва защитните сили на организма, тъй като защитните клетки получават повече хранителни вещества и могат да се движат свободно през тялото, за да изпълняват по-добре функциите си. Изберете леки до умерени дейности като ходене, колоездене, плуване, йога и опитайте да ги практикувате поне четири пъти седмично с продължителност от 30-40 мин.

Намалете алкохола и откажете пушенето.

Алкохолните напитки съдържат метаболити, известни като алдехиди, които отслабват имунната система и оставят тялото по-уязвимо на болести. Да не говорим разбира се за вредата, която алкохолът причинява на черния дроб, орган, който произвежда имунни протеини и контролира чревни инвазии (черният дроб филтрира цялата кръв, която е преминала през червата).

Цигарата има подобен ефект, тъй като предразполага тялото към заболявания на дихателната система като пневмония и бронхит.

Хранителни добавки с прополис и витамин С.

Тантум® Натура може да подпомогне функциите на имунната система, когато тялото е подложено на голям стрес (при смяна на сезоните).

Спете добре.

Спокойният нощен сън е от съществено значение за всеки, който иска да укрепи имунната система. По време на почивка тялото произвежда голяма част от защитните си клетки, като лимфоцитите.

Важно е да се отбележи, че еднократният сън не е достатъчен, за да възстанови имунната функция. Препоръката е да спите най-малко осем часа през всичките дни, а не само през почивните.

Смейте се по-често.

Смехът е най-доброто, безплатно и достъпно лекарство за всеки от нас. Има клинични доказателства, че смехът спомага за укрепване на имунната система.

Да не говорим, че докато се смеете сърдечният ритъм се повишава до същите нива както по време на физическата активност.

Други действия

Редовното миене на ръцете, ограничаване на консумацията на кафе (киселинността на напитката може да възпрепятства усвояването на хранителните вещества), намаляването на приема на храна с пестициди и избягването на безразборното използване на антибиотици са други прости съвети как да укрепвате имунната система.