Как да укрепите детската имунна система

Всеки родител търси начини и решения да поддържа децата си здрави. Никой не се ражда със силна имунна система – това е нещо, което се изгражда през годините. Има няколко основни стъпки, които можем да предприемем, за да поддържаме имунитета на нашите деца функциониращ правилно и ефективно.

Как да разпознаете, че детето е с ниска имунна система?

Ако детето ви често има инфекции в областта на гърлото, тонзилите, ушите, които отнемат много време, за да се излекуват,  това е признак на слаб имунитет. В този случай е необходимо да засилите неговата имунна система, следвайки няколко основни стъпки:

Позволете на детето да играе на въздух

Един от най-важните фактори при създаването на силен имунитет е да се позволи на децата да се занимават с физическа активност на открито. Днес те прекарват часове пред компютъра, телевизията, видеоигрите и дори на смартфона, особено в студени и дъждовни дни.

Така че, дори в по-студените дни, нека детето да излезе да се занимава с нещо дори и за кратък период от време. От жизненоважно значение е да поеме чист въздух, след като е прекарало часове на закрито.

Не изпадайте в паника ако детето се прибере изцапано до уши

Можем да се отчаяме, когато видим деца покрити с кал, трева или всяка друга мръсотия. Това обаче има своята добра страна. Както повечето лекари казват, излагането на замърсявания и бактерии е важно, тъй като спомага за укрепването на имунната система на детето и стимулира развитието на широк спектър от антитела.

Включете повече протеини хранителния режим на детето

Храната има ефект не само върху функционирането на храносмилането и здравето като цяло, но и върху неговата имунна система. Протеинът е един от най-важните компоненти, които детето трябва да консумира редовно. Липсата на протеин може да потисне производството на цитокини, които формират основата на комуникацията между имунните клетки. Липсата на цитокини, от своя страна, потиска реакцията на имунната система за борба с бактериите и болестите.

Намалете консумацията на бяла захар

В много изследвания е доказано, че една чаена лъжичка захар може да потисне детския имунитет до 50% в рамките на 24 до 48 часа след консумацията. Рафинираната бяла захар се „конкурира“ с витамините в тялото, особено с витамин С. Затова избягвайте прекомерната консумация на бонбони, за да се улесни усвояването на важните витамини.

Ние всички знаем, че е много трудно да се избягне напълно захарта, особено в случая на деца, които обичат сладкиши. Трябва обаче да контролирате количеството. Избирайте по-здравословни алтернативи за подслаждане като мед, сироп от тръстика или предложете на детето желирани таблетки за смучени Тантум Натура, съдържащи витамин С, прополис и цинк и с приятен вкус на лимон и мед.

Не пренебрегвайте нивата на стрес

Повечето от нас изпитват стресови моменти, но е важно да помним, че децата също са подложени на напрежение, което може да ги засегне физически и психически, дори ако смятаме, че тестът в училище не е толкова стресиращ, колкото задачата ни в офиса или боравенето със семейния бюджет. Справянето със стрес и тревожност може да повиши нивата на адреналин и кортизол в организма и имунната система може да бъде засегната и да реагира сериозно.

Уверете се, че децата запазват своите отговорности, но имат и време за игра, отдих и почивка.

Давайте му да консумира комплексни въглехидрати

Ненапразно простите въглехидрати като бял хляб и тестени изделия, които децата обичат, се наричат „празни въглехидрати“. Те са богати на нишесте, което тялото превръща в захар. За да се обработват прости въглехидрати, тялото използва съхранението на витамини от В-комплекс, което отслабва имунитета.

От друга страна, комплексните въглехидрати като пълнозърнест хляб, овес и зеленчуци, също така изискват витамин B да бъде обработен, но в същото време съдържат тези витамини, като се избягва недостига им. Заменете белия хляб с пълнозърнест, добавете овесени ядки в киселото мляко и зърнените храни на детето и по този начин неговият имунитет ще стане по-силен.

Съблюдавайте качеството на съня

Добрият сън е важен за всички. По време на сън се синтезира хормонът мелатонин, който е важен и ефективен при лечението на инфекциозни заболявания и ни помага да се справим с случаи на настинка и грип.

Обръщайте внимание не само за времетраенето на съня, но и на качеството. Оставете стаята достатъчно тъмна и се уверете, че вашите деца не заспиват пред електронните уреди съкращаващи съня, като телевизор, компютър, мобилен телефон и таблет.

Добавете лимон в храната и напитките

Лимоните помагат за балансиране на нивата на рН на организма, притежават високо съдържание на витамин С, който се справя чудесно в борбата с настинките и вирусите. Можете да сложите парче лимон в бутилката за вода на детето, заместете оцета с лимон в салатата и подготовката на други храни или направете домашна лимонада.

Приготвяйте цветни ястия

Всички знаем колко трудно децата ядат плодове и зеленчуци, но те са най-ефективните храни в борбата срещу свободните радикали, които увреждат имунната система благодарение на комбинацията от влакна и антиоксиданти. Така че направете цветна чиния за децата, включвайки броколи, сладки картофи, домати и карфиол. Добавете пресни десертни плодове, които ще осигурят голямо количество витамини и минерали.

Включете храни, богати на витамин Е

Витамин Е е един от най-важните антиоксиданти за тялото, защото помага в нормалната дейност на имунната система, повишава нивото на антителата в кръвта, които се борят с бактериите и намаляват възпалението. Не пропускайте сьомга, риба тон, моркови, зеленчуци, бадеми и орехи в детското хранене. Това ще ви помогне да предотвратите или да се справите по-бързо и лесно с болестите.