Климатиците – прохлада без опасност за здравето

Всяко семейство с поне една кола, всеки дом с поне един климатик – това е реалността. Не сте ли се чудили понякога как сте живели без климатик при тези летни жеги, от които се напичат балкони, тавани и в целия апартамент става сауна. Сигурно си мислите, че да се разхлаждаш е по-лесно, обаче понякога колкото и течности да приемате, колкото и леки дрехи да носите, колкото и течение да правите, жегата е по-силна от всичко.

Със сигурност сте извикали в екстаз „Да живее човекът, измислил климатика!“, когато сте монтирали първия у дома. Благодарение на него сега можете качествено да се разхладите и то не само у дома, но и в офиса, в квартирата на морето, дори в колата и на всички обществени места. С климатика животът е една идея по-лесен, до момента, в който не дойде усещането за болка в гърлото и задух. В този момент не е необходимо да го затваряте в мазето, а да научите на какво се дължи и какво трябва да предприемете.

Кое е подходящото мястото за климатика?

Той трябва да е поставен максимално близо до тавана. От изключителна важност е под него да няма електрически уреди, защото в случай на протичане ще се наложи да смените не само климатика, но и всички техники, разположени под него.

Не го поставяйте близо до отдушници или други уреди, източници на прах, тъй като ще трябва да сменяте по-често въздушните филтри.

Мястото на климатика трябва да бъде такова, че при нито една от програмите му да няма въздушна струя, която да духа директно в частите от тялото (не го поставяйте директно пред дивана си, например). Иначе студът, на който се наслаждавате може да ви докара болки в гърлото, сковаване на врата или главоболие.

Поддръжката – не я пропускайте!

Климатиците стават все по-модерни, с много повече възможности за самопочистване, но въпреки това е необходима и ръчна поддръжка от време на време. Почистването на въздушните филтри е много важно. В тях се събира огромно количество прах, а нередовната им подмяна е предпоставка за развитие на множество бактерии, които не са полезни за здравето, могат да отключат алергии, да се образува влага и поява на мухъл. Наличието на мухъл в постоянно обитавано помещение води до проблеми с дихателните пътища, а в по-лек вариант – до раздразнение на гърлото , усещане за сухота, болка, зачервявания. Това важи и за климатика в колата. Редовно подменяйте филтрите, а за допълнителен комфорт, можете да добавите специален препарат за прочистване и ароматизиране на системата.

Разхлаждайте се умерено!

Седенето на хладно е приятно, когато навън градусите се покачват с всяка секунда, но пък изобщо не е полезно. Разликата в температурите стресира организма. Излизането на високите температури, след продължителен престой в силно охладено помещение, е стресово за организма. Ако сте забелязали, след напускане на офиса, жегата се усеща много по-силно и се появява обилно потене, което е предпоставка за настинки по никое време. Поддържайте температура, малко по-ниска от външната и проветрявайте стаите. Така няма да стресирате организма и ще се предпазите от неприятните за топлия сезон болки в гърлото.

Възползвайте се от възможностите на своя домашен разхладител, но не прекалявайте, особено ако имате деца, които са много по-предразположени към развитие на алергии и настинки.