Кога целувките могат да бъдат опасни за здравето?

Няма спор целувката е нещо прекрасно, сплотява хората, прави връзката между двама наистина стабилна, кара ни да се чувстваме щастливи и на всичкото отгоре целувката оказва благоприятно влияние върху здравето на човек.

От другата страна на медала обаче стои една по-малко привлекателна и дори стряскаща истина. В устата ни живее цяла една популация от вируси, гъбички и бактерии. Това е така, защото слюнката създава отлична среда за живот и размножаване на тези микроорганизми:  влажна среда, с постоянно висока температура и подходяща киселинност. Нищо чудно тогава, че дори една обикновена приятелска целувка може да се окаже „безплатното превозно средство“ на тези микроорганизми от един към друг.

Кога да се пазим и кога да сме спокойни, когато целуваме

Чрез целувката могат да се пренесат известните като детски болести: морбили, варицела, заушка, коклюш, дифтерия, а също и фарингит, настинки, стрептококи, херпес и различни видове чревни инфекции.

Все пак не е нужно да демонизираме до крайна степен целувката! Единствените вирусни заболявания, които се предадат чрез целувка са мононуклеозата – известна още като болестта на целувката и цитомегаловируса. Предаването на останалите видове заразни заболявания зависи не само от вида на целувката, но и от множество други фактори, като: в каква фаза от болестта е заразно-болния, в какво състояние е имунната система на „приемателя“ на заразата и т.н.  

Например с типичните детски инфекциозни болести и тонзилити се сблъскваме още в детска възраст, което означава, че организмът още тогава си е създал необходимите му антитела. Съответно във „възрастта на целувките“, вероятността да се заразим с тези болести е много по-малка. Или с други думи казано не е нужно да искаме медицинско удостоверение за здравето на този, който желаем да целунем. И  все пак: затварянето на очите пред очевидни признаци на заболяване е неуместно.

За предаването на кои болести може да се окажат виновни целувките?  

Болестта на целувката (мононуклеоза), предавана чрез слюнката се разпространява най-вече във възраст от 12 до 20 години. Нищо чудно като се има предвид, че в тази възраст се правят първите стъпки в света на целувките. Освен чрез целувка тази болест може да се предаде, ако се отхапе или пие от заразена храна или чаша. В 90% от случаите няма ясно изразени , в останалите 10% проявата е силни болки в гърлото, подуване на лимфните възли, висока температура, цялостна отпадналост, увеличени черен дроб и далак, т.е. Симптоми характерни за фарингит.

Цитомегаловирус. Мононуклеозата може да бъде причинена и от други организми като цитомегаловирус (херпесен вирус) който веднъж попаднал в организма, остава там завинаги. Обикновено се намира в латентно състояние и се активира, когато имунната система е отслабена.

Настинки и грип, предават се чрез слюнката, така че е достатъчно носещият заразата да кихне или да се изкашля, за да я предаде набързо на околните. Повече от логично е, че рискът се удвоява, ако решим да целуваме въпросния човек.  

Гингивитът също се разпространява чрез слюнката. Това заболяване на венците се проявява при натрупана плака върху зъбите, самите венци и езика. Изразява се във възпаление и кървене на венците. Плаката е прозрачен налеп от микроорганизми, които рушат зъбния емайл и предизвикват възпаление на венците.

Възпаление на гърлото, предизвикано от стрептококови бактерии. Появяват се силни болки в гърлото, особено при преглъщане, висока температура, възпаление на лимфните възли и сливиците, появяват се белезникави или жълтеникави петна.

Лабиален херпес. Херпесът в областта на устните се предизвиква от т. нар. херпес симплекс. Появява се обрив на устните с продължителност от една от седмица. Заразата се предава в периода от появата на обрива до завяхването му. Така че целувките в този период са повече от неуместни.