Кога целувките са полезни за здравето?

Съществуват в различни форми, носят различен заряд, но това което ги обединява, че в тях няма нищо негативно. Целувките могат да са страстни, откраднати, въображаеми, приятелски или под формата на поздрав, знак на сбогуване и какво ли още не!

Вярно е, че на първо място целувките са важна спойка във връзката между  влюбени и близки, но не само. Целувките играят изключително положителна роля и за здравето на човек. Целувките активират едновременно 29 лицеви мускула, упражняват ефект на антистрес, тонизират сърцето, опъват бръчките и изгарят излишни калории.

Целувката естествено „успокоително“ с аналгетичен ефект

При целуване се отделят хормоните серотонин и допамин, които увеличават усещането за благополучие и удоволствие. В същото време намаляват нивата на кортизол – хормонът на стреса.

Благодарение на целувките, подпомагаме имунната си система, а липсата на стрес анулира шанса да вземат превес атакуващите ни отвсякъде вируси. Освен подсилване на имунната система чрез своя аналгетичен ефект целувките оказват благоприятно влияние при главоболие и менструални болки.

Целувката – колкото опасна за здравето на устна кухина, толкова и полезна

Няма спор, че целувките са един от сигурните начини да пипнем някоя зараза, ако човекът който целуваме е носител на такава. Но в същото време немалко изследвания доказват, че при целуване се увеличава отделянето на слюнката в устата. Слюнката е не само естествена защита на зъбите от кариеси, но повишеното съдържание на натрий, протеини и храносмилателни ензими, съдържащи се в слюнката води до по-добро храносмилане и по-добра защита от вирусите и бактериите, които попадат в организма именно през устата.

Целувките – идеален начин за обмен на антитела

Обменът на антитела засилва имунната система на гостоприемника. Заедно с антителата обаче се предават и множество вируси и болести. Затова ако знаете или подозирате, че човекът пред вас не е напълно здрав, по-добре се въздържайте от целувки.

Страстните целувки понижават кръвното и помагат на сърцето

Не говорим за приятелския поздрав под формата на целувка, а за истинска страстна целувка, която прави връзката между двама още по-силна. При подобен тип целувки сърдечният ритъм се увеличава, сърцето започва да изпомпва повече кръв, а това е най-добрата гимнастика за него. В същото време се отделя окситоцин – хормонът, играещ важна роля за понижаване на кръвното налягане.