Кратък наръчник със съвети при болно гърло

Никой не обича да е с болно гърло, затова се опитваме да спазваме златните правила, на които са ни научили още от малки: да не пием прекалено студени напитки, да не стоим на течение, да не сме в контакт с болни хора, да се грижим за здравето на организма не само когато сме болни. Въпреки това болното гърло ни изненадва почти целогодишно и всеки път ни заливат хиляди съвети на приятели, роднини и колеги, които препоръчват чай с мед, джинджифил и какво ли още не. Рецептите са толкова много, че клонят към безкрайност… и именно затова е по-лесно да запомним какво не трябва да правим, а с какво ще се лекуваме вече е въпрос на личен избор.

Какво да НЕ правим

  • Да не пием антибиотици без изрично предписание на лекар. Болката в гърлото може да бъде причинена както от вируси, така и от бактерии и в първия случай антибиотиците биха били абсолютно ненужни. Освен че няма да си помогнем, може и да си навредим допълнително.
  • Да не консумираме мляко непосредствено след употребата на антибиотици (като тетрациклин), ако това е предписанието на лекаря. Млякото има свойството да неутрализира действието на антибиотиците и в тези случаи приемът им се обезсмисля.
  • Да не употребяваме лекарствени средства с противозпалително действие дълго време. В този случай има опасност патогенните организми да станат резистентни към лечението.
  • Да не пушим и да не се излагаме на тютюнев дим като пасивни пушачи. Цигареният дим, както и смога, може да раздразни допълнително вече зачервеното гърло и да увеличи болката в него.
  • Да не даваме аспирин на деца под 12 години. Въпреки многото ползи и доказаното си действие, той има и противопоказания, които е по-вероятно да се проявят в един млад организъм.
  • Да не използваме чужди кърпи, чаши, прибори и хигиенни материали с други хора.

Какво да НЕ ядем

  • Не е желателно да консумираме кафе и други напитки и храни, съдържащи кофеин, защото той има свойството да дехидратира, а това не е желателно когато сме с болно гърло.
  • Трябва да избягваме пикантните храни, защото те допълнително дразнят вече и без това раздразнената лигавица в устната кухина.
  • Не се препоръчват млечните продукти, защото те са причина за образуване на слуз.

Колкото и да е изненадващо, понякога лекарствата не се намират в аптеката, а в собствения ни хладилник (по-подробна информация и списък на храните, които е желателно да се консумират и да се избягват когато сме с болно гърло – тук).

Тантум Верде® има бърз ефект при болезнени възпаления в устната кухина и гърлото, венците, сливиците, лигавицата на гърлото и на ларинкса. Той има добра локална поносимост и води до целенасочена терапия на възпалителните симптоми и на оплакванията при преглъщане. Тантум Верде® спрей съдържат активното вещество бензидаминов хидрохлорид – нестероиден противовъзпалителен лекарствен продукт с локално действие. Въз основа на бързото проникване и локалното натрупване във възпалената тъкан се стига до бързо затихване на симптомите.