Лечение на болки в гърлото при децата – истини и митове

Децата страдат по-често от болки в гърлото и ангина в сравнение с възрастните. Причината за това е, че при тях имунната система е по-слабо развита и на прицел най-често са сливиците, които действат като сигнал за възпалителен процес. В опита си да ги предпазим и да ги лекуваме понякога повече пречим, отколкото да помагаме. Затова е хубаво да знаем докъде стигат митовете и къде започва истината когато става въпрос за болки в гърлото.

При ангина е добре да оставяме тялото само да се справя с температурата?

Понякога при ангина, освен болки в гърлото, се повишава и температурата. Някои твърдения отричат приема на лекарства, които имат за цел да я понижат, защото тя е естествена реакция на тялото, чрез която се справя с вирусите и бактериите. При децата обаче твърде високата температура може да доведе до конвулсии, особено ако се повиши над 38.5°. В случаи на заболявания на нервната система или на сърцето тази граница дори е по-ниска (37.5-38°).

Антибиотици при болки в гърлото?

Много често избягваме да даваме на децата антибиотици, защото те влияят както на вредните, така и полезните бактерии в организма. Когато обаче болките в гърлото се изострят и се стигне до гнойна ангина, приемът им става наложителен. Къде се греши най-често? Отговорът е – в момента, в който се усети първото подобрение, детето свали температурата и започне да се храни отново. Именно тогава решаваме, че антибиотикът си е свършил работата и го спираме. Само че премахването на външните признаци не означава, че инфекцията е изчезнала и че тялото се е справило напълно с нея. Резултатът, за който не подозираме е, че тя може да се повтори с повече усложнения, защото останалите налични бактерии вече са станали резистентни и се налага прием на още по-силен антибиотик.

При болка в гърлото и настинка трябва да затопляме тялото?

Не винаги това може да помогне, особено ако прекалим. Ако тялото е претоплено има риск да намалим естествения му имунитет и да попречим то само да се справи с инфекцията.

При болки в гърлото трябва да се пият топли напитки?

Да, наистина при болки в гърлото е добре да се приемат повече течности, за да се помогне на тялото да изхвърли токсините, но най-често срещаната грешка е да се приемат горещи, а не топли напитки.  Те, вместо да помагат, могат да раздразнят още повече лигавицата в устната кухина.

За локално приложение  може да впръсквате  Тантум Вреде® спрей, чиято основна съставка бензидаминов хидрохлорид  има противъзпалителен, антибактериален и бърз обезболяващ ефект.

Домашно лечение при болки в гърлото?

Все по-честа практика е да се търси помощ при болки в гърлото в интернет пространството. Там има безброй рецепти и „изпитани съвети“, бабини илачи и какво ли още не. Някои от тях наистина помагат, но предимно в началния стадий преди инфекцията да се е развила напълно. След това е желателно да се спазват указанията на лекуващия лекар.

Премахването на сливиците премахва проблема?

Когато болките в гърлото се дължат на хронично възпаление на сливиците, най-честото решение е свързано с тяхното оперативно премахване. Тази практика обаче вече се прилага само в краен случай, защото подуването на сливиците е естествена реакция на имунната система и липсата им може да доведе до усложнения.