„Лято е, а гърлото пак ме боли!“

За никой не е тайна, че излагането на големи температурни разлики е истински шок за организма, който задължително води след себе си най-малкото една досадна настинка, течащ нос или болки в гърлото. Въпреки това, идвайки отвън запотени и сгорещени, първото нещо, което правим в офиса, у дома или в колата е да пуснем климатика. Колко ни струва това удоволствие? Отслабване на защитата на имунната система и появата на настинки, отити, фарингити, ларингити.

Друга често срещана ситуация е внезапно на път към къщи да се присетим, че ни липсва течен сапун, че кафето е на привършване или пък че е крайно време да опитаме новия вкус сладолед с парченца захаросани бадеми и шоколадова глазура. Истината е, че единственото, което ни подтиква да влезем в магазина е така жадуваната прохлада от климатиците. Ако се „позабравим“ вътре, отдавайки се прекалено на хладното удоволствие, много вероятно е след това да започне първо леко, а след това и болезнено, дразнене в гърлото.

ДА или НЕ на климатиците

Не става дума за демонизиране на климатиците, но все пак правилното им и умерено ползване не е за подценяване. Важно е да се има предвид, че човешкият организъм страда, когато е подложен на температурна разлика по-голяма от 10-15 °С, тъй като защитните функции на лигавицата на горните дихателни пътища отслабват, а тази лигавица служи като филтър за непрекъснато атакуващите ни отвън бактерии. Крайният резултат е инфекции и възпаления не само на гърлото.  И тъй като влизането в супермаркет или друга обществена сграда е почти неизбежно в горещите летни дни, най-добре е да се подготвим както подобава: достатъчно е просто да наметнем  нещо върху раменете си.

Друг важен момент е почистването на филтрите на климатиците. Точно в тях се загнездват множество опасни бактерии, сред които Legionella pneumophia, причиняваща болести на горните дихателни пътища.

Разбира се, невинаги е виновен климатикът. В списъка на виновниците може да влезе и денонощна амплитуда. Затова друг съвет, който не е за подценяване, е да не заспивате без нощница или пижама и без да сте завити пък било то и с нещо съвсем леко.

Студените напитки – вторият капан през лятото

Студената напитка, току-що извадена от хладилника, се превръща в правило за горещите дни и често предпочитаме дори да си останем жадни, отколкото да посегнем към топлата вода или друг вид неизстудена напитка. Всъщност това е нож с две остриета за самото гърло. От една страна ледените напитки са идеалният начин да пипнем болезнено възпаление на лимфната тъкан в задната стена на гърлото (фарингит) или ангина – възпаление на сливиците. От друга –  болките в гърлото могат да се дължат на дехидратация на лигавицата. При дехидратация лигавицата на дихателните пътища започва да губи естествения си биологичен филтър и по-трудно се справя с непрекъснатите атаки на вируси и бактерии.

 

Прохладата на климатика и студените напитки – случвало ли ви се е да ви изиграят лоша шега през летните месеци? Споделете вашия коментар.