Митове и истини за детския имунитет

Знаете ли какво наистина работи, за да се засили естествената защита на децата срещу вируси и бактерии?

Децата, които се цапат много при игра по-рядко боледуват

Истина.

Разбира се, не можем да оставим детето да се въргаля в мръсотия, но е факт, че то трябва да има контакт с патогени, присъстващи в околната среда, за да развие правилно имунната си система. Днес нашата рутина се е променила и много деца вече нямат този контакт с природата, да си играят на пода, да се ровят навън в пясъчника. И това, което виждаме е по-висок процент на алергии. Бъдете внимателни обаче през първите шест месеца, новородените все още имат много незряла имунна система. Когато детето проходи няма нищо по-добро за неговия имунитет от играта навън, сред природата.

Ако детето често боледува от грип и настинка значи има слаб имунитет

Зависи

Нормално е децата да се заразяват често с вирусни инфекции при близък контакт. Това, което трябва да привлече вниманието са многократните бактериални инфекции, които изискват използването на антибиотици няколко пъти в годината.

Храненето е важно за имунитета

Истина

Добрата диета, адекватният сън и активният и здравословен начин на живот допринасят много за имунитета, който се поддържа ощe от детството. Много хранителни вещества влияят на поддържането на защитните сили на организма. Сред тях можем да споменем витамини С, D и А, цинк, желязо, мастни киселини и фибри. За да ги снабдите, включвайте в менюто на детето цитрусови плодове като лимон и портокал, тъмнозелени зеленчуци, мляко и производни, яйца,  боб, маслодайни семена, овес и месо.

Емоционалното състояние влияе върху имунитета

Истина

Постоянното излагане на стрес задейства освобождаването на кортизол в организма, хормон, който нарушава имунната система. При малките деца най-често стресът възниква чрез осмоза. Родителите, които са силно стресирани, в крайна сметка предават част от това на детето, което поема от тяхното напрежение.

Ако детето ми яде повече чесън, лук, мед или джинджифил, то ще бъде по-защитено от болести

Мит

Тези храни са здравословни и полезни за организма, но не са задължителни. Няма препоръка за увеличаване на консумацията на специфични храни за профилактика на заболяванията, най-важното е балансираното хранене. Същото важи и за билковите чайове. Може да ги давате, но не очаквайте чудеса. Няма магическа рецепта за повишаване на имунитета, това е набор от фактори.

Пробиотиците са важен елемент от здравословното хранене

Истина

Пробиотиците помагат да се поддържа микробиома и добрите бактерии, които живеят в тялото и помагат за борба с вирусите и вредните бактерии. Пробиотици се набавят от ферментиралите храни. Доказано е, че някои пробиотици насърчават производството на естествени антитела и стимулират имунните клетки. Важно е да се отбележи, че не всички кисели млека съдържат пробиотици. Не забравяйте да прочетете етикетите когато пазарувате.

Майчината кърма е важна за имунитета

Истина

Кърменето в продължение на шест месеца осигурява на бебето всички антитела, вече произведени от майката. Така новороденото придобива имунитет от майката, докато неговият собствен се развива. В кърмата се съдържат повече от 200 съставки, които влияят върху обмяната на веществата, растежа и развитието. Майчината кърма задоволява напълно хранителните потребности на кърмачето, като съставките и предпазват от алергии и проблеми, свързани с обмяната на веществата.