Могат ли сезонните алергии да причинят възпалено гърло?

Понякога е много трудно да се определи причината за дадено заболяване. Може да се чувствате добре, но да имате някакви симптоми като възпалено гърло например. Това, което правим обикновено е да потърсим информация онлайн, но не винаги намираме ясна връзка между симптомите, които имаме и конкретно заболяване. Възпаленото гърло често възниква без да можем да открием точната причина и е разбираемо да подозираме алергия. Така че, могат ли алергиите да причинят възпалено гърло или това е симптом, който показва инфекция?

Симптомите на възпалено гърло включват сухота в гърлото, подути жлези в областта на шията, бели петна в гърлото и дрезгав глас. Може да е трудно и болезнено да поглъщате храна или напитки. Хората, които са изложени на висок риск от възпаление на гърлото са деца, пушачи, хора с алергии и с такива с автоимунни заболявания.

Причини за възпалено гърло

Много неща могат да причинят възпалено гърло като физическо дразнене, вдишване на замърсен въздух или патогенна инфекция.
Основните причинители на възпалено гърло са:
• Общи вируси като мононуклеоза и грип;
• Инфекция на сливиците;
• Пушенето може да предизвика дразнене и болезненост;
• Киселинен рефлукс;
• Алергични реакции, които причиняват назална секреция;
• Бактериални инфекции като стрептокок в гърлото;
• Често срещаната настинка;
• Сух въздух в помещението;
• Дишане през устата по време на сън;
• Тютюневият дим и употребата на химически почистващи препарати могат да увредят гърлото по време на вдишване;
• Дъвчене на тютюн, употребата на алкохол и пикантни храни;
• Отслабеният имунитет може да ви по-податливи направи на много видове инфекции в гърлото.

Как могат алергиите да причинят възпалено гърло?

Преди всичко, възпалението на гърлото не е пряк симптом на алергия. Когато тялото ви е чувствително към околната среда, може да почувствате алергични симптоми, чрез които организмът ви се опитва да се пребори с нещо. Отговорът на тялото към външните алергени може да доведе до системно възпаление и излишна продукция на слуз в дихателната система в резултат на освобождаването на хистамин.
Ако не издухвате излишната секреция от носа си или използвате назален спрей, тя може да се стече към гърлото ви. Тази секреция физически ще дразни гърлото и ще ви накарат да кашляте. Кашлицата е много нездравословна и стресова към дихателната система, когато е продължителна. Може да доведе до възпаление и раздразнение на дихателните пътища. Това води до по-силно още дразнене и кашляне. След известно време това ще възпали гърлото ви.
Ако кашляте силно с треска и болки в тялото, това вероятно се дължи на инфекция. Потърсете консултация с вашия лекар.
Симптомите при сезоннитете алергии обикновено включват кихане, сълзене и назална секреция. Ако гърлото ви е чувствително поради времето или нещо, което яли сте, това определено може да бъде симптом на алергия.

Колко дълго трае възпалено гърло?

Колко дълго ще продължи времето за възстановяване на вашето възпалено гърло зависи от това, което го причинява. Ако е резултат от трайно дразнене като вдишване на частици от дим или други замърсители, възпалението на гърлото ще продължи толкова дълго, колкото го излагате на тези външни влияния.
Въпреки това, ако възпалението на гърлото е причинено от инфекция то може да продължи около седмица. С изключение на мононуклеозата, която продължава повече от месец, възпалението на гърлото не трябва да трае повече от две седмици.

Могат ли алергиите да причинят възпалено гърло?

Отговорът не е, възпаленото гърло не е пряк симптом на алергии. То обаче е директен симптом на назалната секреция, която може да се дължи на алергия. В някои случаи назалната секреция, причинена от алергии води до продължителна кашлица, предизвикваща болки в гърлото.

Ако възпаленото гърло е единственият ви симптом, алергична реакция по-скоро се изключва. Възможно е вашият начин на живот или инфекция да са причината. Консултирайте се задължително с вашия лекар, ако болката продължава повече от седмица.