Настинката болест ли е?

От какво се причинява настинката?

Настинката е най-често срещаното вирусно заболяване при хората. Може да се причини от над 200 различни вида вируси, повечето от които рядко водят до сериозни заболявания. Самото излагане на тялото на студено не причинява настинка, но увеличава чувствителността на индивида към инфекция с респираторен вирус. Настинката е силно заразно вирусно заболяване. Вирусът на настинката се разпространява по въздушно-капков път, когато болен човек кихне или кашля в близост, както и при контакт със заразени повърхности, хранителни продукти или замърсени ръце. Механизмът на предаване се улеснява на обществени места като офиси, търговски центрове, гари и транспортни средства, където има голямо струпване на хора.

Симптоми

Симптомите на настинката започват между 1-ви и 3-ти ден след контакт с вируса и включват:

  • Хрема;
  • Болки в гърлото;
  • Кихане и прозрачна секреция от носа;
  • Чувство на общо неразположение, понякога придружено от болки в мускулите и ставите;
  • Загуба на апетит;
  • Често и кашлица.

Обикновено симптомите на настинката изчезват между 4-ия и 10-ия ден след инфекцията. Основната разлика между грипа и настинката е интензивността на симптомите, които при грипа са по-тежки и включват треска и висока температура. В случай на настинка симптомите са по-леки и лесни за овладяване.

Как се лекува настинката?

Лечението на обикновената настинка е просто и се състои в укрепване на защитните сили на организма и борба със симптомите. Някои решения са:

  • Увеличете консумацията на храни, богати на витамин С, като портокал, ананас, ягоди и киви;
  • Почивайте повече;
  • Пригответе пилешка супа за вечеря. Храната е важен фактор срещу настинката. Тя дава енергия и снабдява организма с необходимите му вещества;
  • Медикаменти, облекчаващи симптомите на настинка и грип като запушен нос, главоболие, температура, болки в мускулите и ставите.

Освен това е важно да се избягват внезапни промени в температурата, консумацията на студени храни и газирани напитки и се залага на добрата хидратация.

Как да се предпазим от настинка?

Най-добрите мерки за предотвратяване на заразяване включват на първо място добра лична хигиена. Честото измиването на ръцете, както и използването на дезинфектанти е най-добрия начин за превенция. Почиствайте всекидневно бюрото си, клавиатурата, мишката и телефона си. Работното място е находище на бактории и микроби.

Избягвайте близки контакти с вече заразени хора и помещения с голям човекопоток;

Погрижете се за имунитета си. Здравата имунна система е най-добрият защитник срещу простудни заболявания.

Спазвайте режим на лягане и сън. Добрият сън е едно от най-важните неща за здравето.

Хранете се балансирано и правете физически упражнения. Хапвайте плодове и зеленчуци, за да дадете на тялото си необходимите му хранителни вещества.