Настинката – какво е важно да знаем с настъпването на есента

Какво представлява обикновената настинка?

Настинката е вирусна инфекция. Това е едно от най-често срещаните заболявания сред хората. Вирусът на настинката се предава лесно от човек на човек, особено през първите два дни от появата на симптомите.

Симптомите включват хрема или запушен нос, болки в гърлото, умора, понякога повишена  температура и отзвучават спонтанно в рамките на четири до десет дни. Ако сте били на студено или с мокри дрехи, това не причинява настинки, нито увеличава риска да се разболеете.

Появата на жълтеникави или зеленикави назални секрети е нормална в по-късните стадии на настинката – това не означава, че ще трябва да приемате антибиотици или че имате усложнение на инфекцията.

Деконгестантите и антихистамините могат да помогнат за облекчаване на симптомите на настинка, но не трябва да се дават на деца под 4-годишна възраст. Тъй като настинката се причинява от вируси, антибиотиците няма да я излекуват и не помагат за по-бързото възстановяване.

Какво причинява настинка?

Настинките се причиняват от няколко различни групи вируси, като риновирусите са най-честата причина за появата им. Заболяваемостта от разпространението на риновируси обикновено има пик през есента и пролетта.

Можете да се заразите с вирус на настинка:

 • Директно чрез контакт със заразена повърхност или вирусоносител;
 • По въздушно-капков път чрез вдишване на вируса, след като заразен човек кашля или киха.

Какви са симптомите на настинка?

Първоначалните симптоми включват:

 • Раздразнено или възпалено гърло;
 • Хрема с бистър, течен секрет;
 • Понякога лека температура.

На по-късен етап се появяват:

 • Запушване на носа или хрема с гъсти жълтеникави или зеленикави секрети;
 • Чувство за умора и неразположение;
 • Кашлица, която може да продължи до две седмици.

Незабавно се консултирайте с лекар, ако имате висока температура, силно главоболие, обрив, затруднено дишане или болка в гърдите.

Настинката може да причини астматични пристъпи при хора с астма, както и инфекции на ухото (отит) или синусите (синузит).

Как се лекува настинката?

Настинката обикновено отшумява в рамките на 7-10 дена, като кашлицата и общото неразположение биха могли да продължат до 3 седмици. Лечението е симптоматично, препоръчва се почивка в къщи и прием на много течности.

Вашият фармацевт може също така да предложи медикаменти, които се изписват без рецепта и съдържат , облекчаващи симптомите на настинката като запушен нос, главоболие, температура и болки в ставите, които ще намалят дискомфорта и неразположението.

Съществуващите антибиотици и антивирусни лекарства не действат срещу настинки.

Как могат да се предотвратят настинките?

Честото миене на ръцете със сапун и вода е най-добрият начин да намалите риска от заразяване както с вируси, така и с други патогенни организми. Ако сапун и вода не са налични, използвайте дезинфектант на базата на алкохол;

Избягвайте да докосвате носа, очите и устата си с неизмити ръце;

Почиствайте и дезинфектирайте редовно най-често използваните предмети в ежедневието си, като играчките на децата, телефон, мишката на компютъра, дръжките на вратите и кухненските уреди;

Органичете всякакви контакти с болни хора;

Ако вече имате настинка, вземете мерки, за да предотвратите разпространението сред членове на семейството, колеги и съученици:

 • Когато кихате или кашляте, използвайте салфетка и хвърлете използваната в кошчето, измивайте ръцете си или използвайте друго средство за хигиена след кашляне, кихане или издухване на носа;
 • Останете си вкъщи, докато симптомите ви започнат да изчезват – може би е добра идея да спите в стая, отделена от здравите членове на семейството;
 • Осигурете си достатъчно сън на денонощие, за да позволите на тялото да се възстанови;
 • Не позволявайте на тялото да се обезводни и поемайте питателна храна, плодове и зеленчуци.