Настинка или грип? Как да разграничим симптомите

Когато се събудите сутрин с болки в гърлото, кашлица, течащ нос и болезнено усещане в мускулите и ставите, как може да разберете дали сте хванали грип или симптомите Ви са на обикновена настинка?

Важно е да се знае разликата между симптомите на грипните състояния и тези на настинката. Докато една настинка ще отмине сравнително бързо за няколко дена с топли чайове и пилешка супа, симптомите на грипа могат да ви накарат да се чувствате зле в продължение на седмици. Грипът може да доведе до сериозни последици като пневмония и дори да се наложи хоспитализация.

Какви са общите симптоми при настинка?

Симптомите на настинката обикновено започват с възпалено гърло, които отшумяват до 2-3 дена. Заменят се с хрема и кашлица около четвъртия-петия ден. Висока температура е необичайна при възрастните, но децата са по-склонни да я повишават при настинки. Назалните секрети са обилни и воднисти в началото, след което стават по-тъмни и плътни. Това е естествен процес и не означава, че сте развили бактериална инфекция. Стотици различни вируси могат да причинят симптоми на настинка.

Колко дълго траят симптомите на настинка?

Симптомите на настинка обикновено траят около седмица. През първите три дни вие сте заразни и  можете да предавате вируса и на други хора, така че останете си вкъщи и се насладете на необходимата почивка.

Ако симптомите не започнат да се подобряват до седмица, може да имате бактериална инфекция, което означава, че се нуждаете от антибиотици.

Понякога може да се объркат симптомите на настинка и алергичен ринит (сенна хрема) или инфекция на синусите. Ако състоянието Ви бързо се подобрява и след седмица се чувствате вече добре, то обикновено е настинка, а не алергия. Ако обаче симптомите на заболяването не изглежда да се подобряват след около седмица, консултирайте се с Вашия лекар, за да видите дали не сте развили алергия или синузит.

Какви са обичайните симптоми на грип?

Симптомите на грипа обикновено са по-тежки от тези на настинката и включват възпалено гърло, треска, главоболие, мускулни болки, хрема и кашлица. Грипът H1N1 се свързва и с повръщане и диария.

Повечето симптоми на грип постепенно се подобряват в продължение на два до пет дни, но не е необичайно да се чувствате зле  за седмица или повече. Обичайно усложнение на грипа е пневмонията, особено при млади хора, възрастни или хора с белодробни или сърдечни проблеми. Ако забележите недостиг на въздух, уведомете Вашия лекар.

Също както и вирусите на настинката, грипните вируси навлизат в тялото през лигавиците на носа, очите или устата. Всеки път, когато докосвате с ръка някоя от тези области, може да се заразите с вирус, ето защо е много важно те да бъдат винаги чисти и да се избягват затворени пространстства със струпване на мбого хора в периодите на грипна епидемия.

Това грип ли е или настинка?

Как да разберете дали имате грип или настинка?  Симптомите на грипа често имитират симптомите на настинка с назална конгестия, кашлица, болки и неразположения. Тази таблица може да ви помогне да определите дали имате симптоми на настинка или грип.

Симптом Настинка Грип
Треска Рядко, обикновена не е висока В повечето случаи е висока; 37,5-38,5 С дори по-висока при малки деца; продължава 3 – 4 дена
Главоболие Понякога Често срещан симптом
Обща болка Незначителна Обичайна; често тежка
Умора, слабост Понякога Обичайна; може да трае 2 до 3 седмици
Екстремно изтощение Никога Обичайно; в началото на заболяването
Запушен нос Често срещан симптом Понякога
Кихане Често срещан симптом Понякога
Възпалено гърло Често срещан симптом Понякога
Дискомфорт в гърдите, кашлица Леки до умерени; суха кашлица Често срещана, може да бъде много тежка
Усложнения Синузит, възпаление на ухото Синузит, бронхит, инфекция на ушите, пневмония; могат да бъдат животозастрашаващи
Предпазване Измивайте често ръцете си; избягвайте близък контакт със заразен Измивайте често ръцете си; избягвайте близък контакт с всеки, който има симптоми на грип; обмислете годишна ваксинация срещу грип
Лечение Деконгестанти; средства за облекчаване на болката / редуциращи треската Болкоуспокояващи или средства за намаляване на температура, обикновено под формата на сашета съдържащи парацетамол и деконгестант, които ефективно облекчават симптомите на настинка и грип, включително: температура,запушен нос, главоболие и болки в ставите; в някои случаи могат да се дават антивирусни лекарства с рецепта за грип; Консултирайте се с Вашия лекар за повече информация относно лечението.

Обикновено времето на годината ще ви даде известно усещане за това, с какво си имате работа. Стандартният грипен сезон продължава от есента до пролетта на следващата година.

Кога трябва да се консултирате с лекар при симптоми на грип или настинка?

Ако вече имате симптоми на грип или настинка, важно е да се обадите на лекаря си, ако имате някои от следните тежки симптоми:

  • Продължителна треска: Треска, продължаваща повече от три дни, може да е признак за друга бактериална инфекция, която трябва да се лекува.
  • Болезнено преглъщане: Въпреки, че възпалено гърло може да е причина за лек дискомфорт, силната болка може да означава стрептокок в гърлото, което изисква от лекарска намеса.
  • Продължителна кашлица: Когато кашлицата не изчезне след две-три седмици, може да е бронхит, който може да се нуждае от антибиотик. Постназален секрет или синузит също могат да доведат до постоянна кашлица. В допълнение, астмата е друга причина за продължителна кашлица.
  • Продължително запушване на носа и главоболия: Когато настинките и алергиите причиняват задръствания и блокиране на синусовите проходи, те могат да доведат до инфекция на синусите (синузит). Ако имате болка около очите и имате плътно назално течение след една седмица, може да имате бактериална инфекция и вероятно се нуждаете от антибиотик. Повечето инфекции на синусите обаче, не се нуждаят от антибиотик.

В някои случаи може да се наложи незабавно да получите спешна медицинска помощ. При възрастни пациенти признаците на криза включват:

  • Тежка болка в гърдите
  • Силно главоболие
  • Недостиг на въздух
  • Виене на свят
  • Постоянно повръщане