Подгответе се за специфичните за зимния период заболявания

Настъпването на студения зимен вятър и ниските температури всяка година се свързват с увеличения брой хора пред лекарските кабинети в търсене на облекчение за симптомите на типичните за сезона заболявания като хрема, кашлица, треска, болки в тялото и общо неразположение, породени от грип, настинка или алергии. Истината е, че не е лесно да се избяга от респираторна инфекция или дори от алергична криза в най-студените месеци на годината.

Разбира се, има логично обяснения за това явление. Студеният сух въздух, съчетан с по-висока концентрация на замърсители в атмосферата особено в големите градове, оставя дихателните пътища по-сухи и незащитени, с намалена способност да спират нежелани вируси и бактерии, както и дразнещите агенти, като акари и гъбички за ужас на страдащите от алергии.

През зимните месеца хората са склонни да се задържат по-продължително време на закрито, което улеснява разпространението на инфекциозните агенти. За да се добие представа, едно кихане може да съдържа до 40 000 микроскопични капчици и излиза от носа със скорост 45 метра в секунда. С тази мощност то може да замърси затворено пространство до шест часа. Не случайно е толкова често да се заразите в класната стая, отвореното офис пространство или в претъпкания вагон на метрото.

Температурните колебания могат да увеличат заболяванията през зимата

На всичкото отгоре внезапните промени в температурата карат хората с алергични състояния като ринит и астма да страдат повече при внезапна смяна на студен фронт след относително топъл ден. За пациентите с астма е много вероятно тези внезапни климатични вариации да доведат до по-голяма нужда от използване на лекарства и посещения в спешното отделение поради неконтролирани кризи.

Най-засегнати са обикновено децата под 5-годишна възраст и възрастните хора поради крехкостта на защитната им система, което означава че дори обикновената настинка може да се развие до синузит или пневмония.

Факт е, че в тези групи не е възможно да се изчака симптомите да изчезнат само с почивка и симптоматични медикаменти, особено когато са съпроводени с висока температура и продуктивна кашлица.

Съвети за предпазване от простудни заболявания през зимата

Ежегодна противогрипна ваксина е препоръчително да се прави особено при възрастните хора, хората с хронични заболявания и имуносупресираните.

Мийте ръцете си често със сапун и вода. Тази прозаична грижа е основна за предпазване от вируси, предадени от хора или замърсени повърхности.

Пийте много вода, за да хидратирате дихателните пътища.

Консумирайте храни, богати на витамин С – цитрусови плодове, зеле и броколи.

Промивайте ноздрите си всеки ден с физиологичен разтвор.

Поставете легенчета с вода или мокри кърпи в стаите. Овлажнителят за въздух е добра опция, но изисква безупречна поддръжка. Без подходящо почистване устройството може в крайна сметка да разпространи повече инфекциозни агенти из дома.

Погрижете се добре за имунитета си със здравословно хранене и добър сън.

Избягвайте да стоите в затворени помещения, където има много хора. По-здравословно е да отидете в парка в студен слънчев ден, отколкото в препълнен кино салон.

Облечете се подходящо, когато излизате от къщи и покрийте устата и носа си с шал, за да затоплите въздуха, който ще влезе в дихателните пътища.

Поддържайте къщата много чиста и без прах, особено стаите, където спят най-уязвимите хора.

Не изпращайте деца на училище, ако имат висока температура и други симптоми, характерни за настинки и грип. В затворена класна стая рискът от заразяване е много голям.