Подпомагане на имунната система при смяна на сезоните

Витамин С през зимата, средиземноморска диета през цялата година и практикуване на редовни физически упражнения. Тази вълшебната отвара не е непобедима, но може  да помогне да поддържаме имунната система в отлична форма.

Представете си гигантска мрежа от клетки и органи, които работят всяка наносекунда, за да поддържат организма без бактерии, вируси, гъбички и всякакви чужди агенти с инфекциозни намерения, които биха могли да ни доведат до бездната на болестите, колкото и леки да са те. По този начин бихме могли да определим имунната си система: високо интелигентен механизъм, който в нормалното си състояние поддържа болестите на разстояние.

Любопитното е, че някои научни изследвания разкриват, че различните сезони влияят на работата на човешките гени. Това демонстрира възможно генетична основа за физиологични промени в здравословния статус на растенията и животните, в резултат на адаптация към външната среда (слънчева светлина, температура и хранителен режим). Гените, свързани с имунитета, са по-активни през студените месеци. За хората живеещи в северното полукълбо, това е периода от декември до февруари.

С настъпването на истинската пролет много хора предварително са наясно, че ще платят висока цена за нехайството си през зимата – авитаминозата и недостатъчната функция на имунната система водят до съвсем логични здравословни проблеми.

Помагат ли здравословните навици?

Да, има поредица от препоръки, които по един или друг начин, допринасят за подобряване на имунната система при нормални условия: пролетта е период, в който тялото се нуждае особено силно от укрепване на имунитета. Затова – откажете се от диетите и употребявайте разнообразна храна, богата на витамини и аминокиселини, препоръчват на първо място специалистите. Редовните физически упражнения, достатъчен прием на вода, избягване излагането на рискови фактори за инфекции, не забравяйки и стреса, както психически, така и физически, ще спомогне за укрепване на имунитета.

Приоритизирайте някои храни, като пълнозърнестите и постното меню, тъй като те осигуряват витамин В и аминокиселини за изграждане на компонентите на имунната система, както и желязо и цинк. Недостигът на цинк може да подтисне имунната система. Киселото мляко и ферментиралите млечни напитки също оказват благоприятно влияние, тъй като чрез живите си микроорганизми действат на чревния имунитет, повишавайки устойчивостта към инфекции.

Но има нюанси. Адекватната диета, препоръчана от Световната здравна организация (CЗО) не е желязна гаранция, че имунната ни система ще остане непобедима пред всяко вирусно заболяване, но ще спомогне тя да се справи по-лесно и бързо с него.

Като цяло, препоръката е да се спазва балансирана диета, богата на плодове и зеленчуци. Разнообразието на цветове, ще осигури разнообразие от антиоксиданти, които са защитата на организма; горските и червени плодове например са богати на витамин С и флавоноиди; жълтите зеленчуци (моркови), портокалите и зеленолистните са богати на бета-каротин, важен антиоксидант за имунитета на кожата и лигавиците.

Физическа активност всеки ден

Активният живот и здравословните навици са ключа към функционалния капацитет на имунната система.

Ако се чудите дали секса влиза тук, нямаме правилния отговор, но има изследвания, които доказват, че хора с с по-голяма сексуална активност имат по-висок имуноглобулинов A (lgA) индекс в слюнката, антитяло, което предпазва организма от всеки вирус или микроб.

През този сезон можете да потърсите и хранителни добавки, които подпомагат функциите на имунната система, когато тялото е под стрес (при смяна на сезоните) като  Тантум Натура, желирани таблитки за смучене с Прополис и обогатени с Витамин С и Цинк.