Преборете се с дрезгавостта и болезненото гърло, без да навредите на гласа си

Който знае как да използва гласа си в различни ситуации, може само да спечели: по-твърд и по-сигурен тон помага на шефа да поддържа позицията си,  докато по-любящия и съблазнителен тон може да потуши назряваща кавга между съпрузи. За да извлечете полза от разликата в тоналността и нюансите на гласа си, грижата за вокалните пътища трябва да бъде ежедневна.

Пиенето на достатъчно количество вода, доброто артикулиране с  уста при говорене  и справянето със стомашния рефлукс са някои от основните грижи. Лимонът с мед, коняк с джинджифил и други домашно приготвени рецепти не са добра алтернатива, за да намалите дрезгавостта на гласа и болезненото гърло – всъщност те дори могат да имат противоположния ефект. Вижте основните грешки и митове, които се допускат:

Мит: за да проектирате добре гласа си, просто говорете силно

Проектирането на гласа зависи от техниката, докато силното говорене може да бъде в ущърб на вокалното здраве и да ви остави с дрезгав и пресипнал глас. Силният, прожектиран глас зависи от добрия принос на белия дроб и широката и точна артикулация на звуците. Обучението и техниките, предлагани от речеви терапевт, могат да подпомогнат развитието на тези функции.

Мит: когато гласът ни е прегракнал е най-добре да шепнем

Не го правете никога! Шепотът може да причини напрежение на ларинкса в опит да блокира преминаването на звука. При дрезгав глас или афония, пощадете гласа си – използвайки го само когато е необходимо – опитайте се да формулирате добре думите и да се хидратирате. Поглъщането на малки глътки вода през целия ден ще направи нещата по-различни.

Мит: Нормално е всеки учител да има дрезгав или уморен глас

Няма значение дали човек използва гласа си много в професията – да имаш дрезгав глас често е проблем, който се нуждае от внимание. При пресипнал глас се изискват повече усилия, за да се говори, защото гласовите връзки  са наранени. Това състояние може също да показва заболявания като ларингеален рак или да е знак, че човекът използва прекалено голяма сила,за да говори, което не е необходимо. Ето защо, ако дрезгавината продължава повече от 15 дни, посетете Вашия лекар или речеви терапевт, за да видите дали имате някакви по-сериозни проблеми.

Мит: мед с лимон и оцет със сол са добри домашни лекове за гласа

Речевите терапевтите са единодушни: няма научни доказателства, че тези алтернативи наистина са от полза за гласа. Всъщност такива комбинации трябва да се избягват. Само мед, консумиран самостоятелно, може да бъде лубрикант за гърлото, фаринкса и устата. Но лимона, оцета и солта изсушават лигавиците и не трябва да се използват за вокални цели. Вместо това опитайте желираните таблетки за смучене Тантум Натура, които се разтварят бавно в устата, намалявайки усещането за сухота и дразнене в гърлото и осигуряващи продължително и широкообхватно действие при прегракналост, дразнене и сухота в гърлото.

Мит: кафето и черния чай оставят гласа чист

Тези напитки обикновено нараняват стомаха. Тъй като дисфонията често се свързва с рефлукса, който дразни ларинкса, кафето и черния чай непряко могат да навредят на гласа. Тези течности трябва да се избягват главно от певци и актьори. Горещите напитки могат да бъдат вазодилатори, т.е. да разширят кръвоносните съдове и да причинят едем, оток  и подуване на вокалните гънки, които дават предимство само на басовите тонове и вредят на високите.

Мит: приемането на глътка алкохол помага да се затопли гласът

Поглъщането или гаргарането с ракия, уиски или всяка друга алкохолна напитка дразни тъканите на ларинкса и намалява неговата чувствителност, причинявайки незабавна анестезия. По този начин човекъ не изпитва усилие и може да извърши злоупотреба с гласа си, погрешно вярвайки, че говори или пее по-добре. Резултатът от тази злоупотреба е още по-голямо износване на гласа, с лезии, възпаление, болка и дрезгавост.

Мит: когато има секреция в гърлото, която създава проблеми на гласа, е по-добре да се изчисти

Тежкото и продължително изкашляне причинява силно триене между вокалните гънки. Когато този ефект е постоянен, той не само може да влоши вокалното здраве, но също така да допринесе за появата на лезии в гънките, защото триенето причинява дразнене и лющене на тъканта. За да прочистите гърлото и да спрете секретите, най-добрият начин е да следвате стрикно предписаното Ви лечение и да пиете малки глътки вода на всеки 15 минути.