Предотвратете типичните заболявания на есента и зимата

Защо астмата, грип и ринит настъпват бързо когато времето се захлади?

С настъпването на есента и зимата броят на респираторните заболявания като грип, ринит и астма се увеличава рязко с около 40%. Причините за това са няколко.

Всичко започва от самото застудяване, което действа като дразнител за дихателната система на някои хора. В допълнение, това са двата сезона с най-голямата концентрация на хора в затворени и лошо проветриви помещения, позволяващи бързо разпространение на вирусите, както и използването на вълнени палта и одеала, съхранявани в гардероба за продължителен период, по които се натрупва прах – основен причинител на алергиите.

Всяко от характерните заболявания на сезона има специфични симптоми. Вижте кои са най-разпространените от тях и не забравяйте да потърсите експертна помощ (от пулмолог или общопрактикуващ лекар), ако наблюдавате признаците повече от три последователни дни.

Астма: характеризира се с наличие на възпаление и обратимо запушване на дихателните пътища, като основните клинични прояви са кашлица, недостиг на въздух, хрипове, болка или стягане в гръдния кош.

Ринит: възпаление на лигавицата носната кухина, най-често причинено от излагане на алергени и по-рядко бива вирусен.  Характеризирните симптоми включват  кихане,  назален сърбеж и назална секреция, зачервяване и сълзене на очите.

Бронхит: възпаление на бронхите на белите дробове. При него се появява затруднено дишане и суха кашлица с отделяне на бронхиален секрет. Причината за възникване на бронхит са най-често вирусните инфекции, широко разпространени при студено и влажно време.

Синузит: заболяване на околоносните кухини. Среща се предимно през есенно-зимния сезон, като причините могат да бъдат от различно естество (вируси, бактерии, гъбички или алергии). Симптомите включват главоболие, хрема, запушен нос, тежест около очите, които продължават повече от седмица.

Грип: причинява висока температура, слабост, главоболие и болка в тялото, придружени от проблеми с  дихателния тракт, като кашлица и възпалено гърло. Грипът е остро инфекциозно заболяване и при него има по-голям риск от усложнения, включително пневмония.

Настинка: това е името, дадено на група болести, причинени от различни вируси. Най-честите симптоми са запушване на носа, хрема, болка и дразнене в гърлото и кихане.

При вирусните инфекции не се предписват антибиотици. В общия случай се прилагат лекарствени продукти за облекчаване на симптомите на главоболие, температура, болки в ставите и запушен нос.

Предпазете се:

За предотвратяване на заразяване с вирусна инфекция е необходимо да се спазва добра лична хигиена и да се избягват контакти с болни хора. Мерките за превенция включват:

 • Често измиване на ръцете с вода и сапун;
 • Използване на дезинфекциращи кърпички за еднократна употреба на спиртна основа;
 • Редовно дезинфекциране на повърхностите в затворените помещения;
 • Дезинфекция на играчките на малките деца;
 • Смяна на филтрите на климатичната система преди началото на отоплителния сезон;
 • Често проветряване на въздуха в затворени помещения;
 • Избягване на закрити обществени пространства където има струпване на много хора;
 • Носене на маска на лицето в превозните средства на градския транспорт и при наличието на болен човек в семейството;
 • Покриване на устата и носа при кашляне или кихане. Повечето инфекции се пренасят по въздушно-капков път.

За превенция на алергичните ринити, бронхити и синузити създайте благоприятна среда у дома си:

 • Премахнете килимите от апартамента си, особени тези от спалнята си;
 • Почиствайте мебелите в къщата с влажна кърпа поне веднъж седмично;
 • Отстранете завесите като ги замените с щори, които лесно се почистват с влажна кърпа,измивайте ги най-много на всеки 15 дни;
 • Спрете пушенето;
 • Заменете одеалата с олекотени завивки, които могат да се перат веднъж на две седмици;
 • Прочистете стаята си от всякакви предмети, които натрупват прах като списания, книги, плюшени играчки, картини;
 • Избягвайте силни миризми у дома, като бои, разтворители, инсектициди и почистващи продукти;
 • Домашните животни често са причина за алергични реакции. Ако отглеждате куче или котка у дома, не позволявайте на домашния си любимец да се разхожда из цялата къща и особено в спалните помещения.