Проблеми в устната кухина и как да ги предотвратим

Най-често срещаните проблеми в устната кухина засягат зъбите (бактериална плака, зъбен камък, лош дъх и кариес) или венците (гингивит и пародонтоза).

Основни проблеми със зъбите

Бактериална плака

Представлява тънък, вискозен филм с жълтеникав цвят, състоящ се от бактерии, слюнка и остатъци от храна, които се задържат към повърхността на зъбите и венците, като това е основната причина за гингивит, кариес и лош дъх. Плаката трябва да се елиминира ежедневно чрез правилна хигиена на устната кухина, в противен случай се втвърдява и става зъбен камък, който може да бъде отстранен само от стоматолог.

Кариес

Бактериалната плаката отделя вредни вещества, които атакуват както зъбния емайл, причинявайки кариеси, така и поддържащите структури, причинявайки гингивит. Зъб, който е склонен към кариес е този, който има относително малко флуор, изразени отвори или пукнатини, които задържат плака.

Лош дъх

Неприятната миризма, свързваща се с лош дъх, идва от устната кухина чрез дишането. Около 90% от случаите на лош дъх произхождат от устата и могат да бъдат причинени от разлагането на бактериите от остатъците от храната. За да се предотврати лош дъх, от съществено значение е да се извършва задълбочена и пълна хигиена на устната кухина: измиване на зъбите и езика, използване на зъбен конец и вода за уста.

Основни проблеми с венците

Венецът е една от поддържащите тъкани на зъбите заедно с алвеоларната кост, зъбния цимент и перидонтални лигаменти. Съвкупността им се нарича още перидонт. Най-често срещаните проблеми с венците са гингивит и пародонтоза и основната причина за тях е бактериалната плака.

Гингивит

Това е възпаление на венците, характеризиращо се с подуване, зачервяване, лош дъх и понякога кървене. Гингивитът се лекува с пълна устна хигиена, която включва измиване на зъбите, използване на зъбен конец и еликсир. Препоръчително е обаче да посетите зъболекар, за да се премахне целия зъбен камък, който се е натрупал на зъбите ви.

Пародонтоза

По-дълбоко възпаление, което достига до носещата структура и може да доведе до загуба на зъби. Плака, гной и зъбен камък се натрупват между зъба и вътрешността на венците, което инициира процеса на разрушаване на носещата структура на зъба. Това води до ретракция на венеца и съответния риск от загуба на зъби. Лечението на пародонтоза, като хронична патология, има за цел да премахне инфекцията и да предотврати рецидиви. Препоръчително е да се отстранят плаката и зъбният камък от повърхността на венеца до най-дълбоката област на пародонталните джобове, където болестта прогресира, като след този процес е необходимо редовно използване на лечебен еликсир.

Най-често срещаните признаци за гингивит и / или пародонтит са:

  • Подути и зачервени венци;
  • Болка и дискомфорт в венците;
  • Кървящи венци;
  • Повишена чувствителност към студeно;
  • Лош дъх;
  • Прибиране на венците;
  • Зъбна мобилност.