Противопоказанията – защо трябва да четем „малките букви“?

Навлизаме в тема, в която вероятността да се почувстваме като деца е много голяма. Знаем, че трябва, но… листът с оправдания е много дълъг. Именно това се случва когато заговорим за противопоказанията, написани на листовката на поредния лекарствен продукт, който купуваме от аптеката. Наясно сме, че имат за цел да ни предупредят за нещо важно, да ни информират за евентуални нежелани реакции, но разчитаме на факта, че досега нищо не ни се е случило. Лекомислено и точно по детски…

Съвместимост на лекарства с други лекарства. Трябва да сме информирани какво може и какво не може да приемаме заедно с тях, особено при по-продължително лечение. Много често написаното на листовката е неразбираемо за нас, но една бърза консултация с личния лекар, дори по телефона, би разсеяла всякакви съмнения. Това е един добър навик, който не би ни отнел повече от 5 минути. А дори да става въпрос за повече, нека не забравяме, че го правим заради собственото си здраве.

Съвместимост на лекарства с храни. Има много мнения по темата кои храни влияят негативно или неутрализират действието на някои лекарствени продукти. Не всички са клинично доказани, но за някои съществуват подобни изследвания. Такъв е примерът с грейпфрута, който в определени комбинации засилва действието на веществата, а в други ги блокира като по този начин променя структурата им и може да ги направи токсични. Заради подобни реакции с някои лекарства с повишено внимание трябва да се приемат и прясното мляко, газираните напитки, кафето и др.

Противопоказания – селективен подход. Именно такъв подход прилагаме когато си купуваме лекарства за настинка или болно гърло. Това се дължи на факта, че те са доста често срещани неразположения и не ги третираме като сериозни заболявания. Грешка… При покупка на медикаменти, които не познаваме или при сериозна болест сме по-уплашени за здравето си, но това някакси ни прави и по-отговорни. Добър навик, който трябва да прилагаме и при най-обикновен гърлобол. Ето защо…

За да се подобри вкуса на някои таблетки за смучене, за да бъдат подходящи и за деца, в тях се добавя глюкоза или захароза, което ги прави неподходящи за диабетици. Други срещани противопоказания са несъвместимост с други антисептици или алкохол. Част от продуктите не трябва да се употребяват непосредствено преди или след миене на зъбите с паста или при наличние на отворени рани в устната кухина. Учудващо е колко много таблетки сме изсмукали, а някои от тези индикации четем за пръв път – доказателство, че селективният подход не е само теория.

Тантум Верде покрива напълно нуждите на болното гърло с различните си форми – таблети за смучене (с вкус на мента, лимон, евкалипт, портокал и мед), спрей и промивка за уста. В него не се съдържа захар, анестетици и антибиотици. Има добра поносимост както от възрастни, така и от деца. Няма ограничения за комбиниране с други лекарства, което го прави ефикасна, сигурна и безопасна терапия при болки и възпаление в гърлото. Повече за продукта: http://tantum-verde.com/tantum-verde/.