Различните имена на болките в гърлото

Въпреки, че най-общо казано говорим за възпаление на гърлото, в действителност има значение коя част от гърлото е възпалена, за да се определи точната диагноза. В зависимост от това дали става дума за възпаление на ларинкса (гласовия апарат), фаринкса или сливиците, говорим за ларингит, фарингит и тонзилит.

Ларингит – възпаление на гласовия апарат

Ларингитите са възпаление на ларинкса или гласовия апарат, което може да протече остро само за няколко дни, или хронично, когато продължава по-дълго време.

Освен студеното време, най-чести причини за появата на ларингит  са цигареният дим, вдишването и поглъщането на вредни вещества, съдържащи се в замърсения въздух, нещаденето на гласа.  Острият ларингит е обикновено вирусна инфекция и най-типичният белег за наличието на възпалителен процес е промяната в гласа. Приемът на антибиотици в почти 80 % от случаите е напълно погрешно!

Фарингит – възпаление на задната част на гърлото

Фарингитът е заболяване на фаринкса, което е причинено от възпаление на цялата лигавица в задната част на гърлото. Изразява се в раздразнение и затруднено преглъщане, което причинява болезнено усещане.

Всеки човек поне веднъж годишно се разболява от фарингит. Най-честата причина за това са вирусни инфекции, а не бактериални. Затова самолечението с антибиотици и в този случай е изключително грешно и вредно за организма.

Тонзилит – възпаление на сливиците

Тонзилитите са възпаление на сливиците, предизвикано от инфекция. Острото възпаление на сливиците е известно още като ангина. Започва внезапно със силни болки при преглъщане. Когато ангината бива предизвикана от бактериална инфекция, се наблюдава внезапно повишаване на температура, болезнено преглъщане и главоболие, по сливиците се натрупват гнойни налепи.

Понякога се налага провеждане на микробиологични изследвания на секрет от тонзилите, за да се определят какъв вид са бактериите и каква е тяхната антибиотична чувствителност. Самолечението при ангина е опасно и е необходима задължително намесата на лекуващия лекар.

Горещият чай може само да влоши болното гърло

При дразнене или болка в гърлото първата мисъл, която ни навестява е свързана с горещ чай, мляко или вряла супа. В действителност прекалено горещите или прекалено студени напитки и храни могат да влошат положението, тъй като раздразват допълнително болното гърло. Затова вместо да се „самонаказваме“ при болки в гърлото, е по-добре да изключим за няколко дена дразнещите гърлото храни – горещи, студени, кисели, много солени, алкохол и цигари. В същото време е добре да се приемат повече течности, поне 1,5-2 л.

Тантум Верде® съдържа бензидаминов  хидрохлорид, който има висок афинитет към възпалената тъкан (огнището на възпалението). Въз основа на бързото проникване и на локалното натрупване във възпалената тъкан се стига до бързо отслабване на болките и оплакванията при преглъщане.