Сухота в гърлото: причини и лечение

В допълние към алергичните заболявания, околната среда също може да се окаже причина за сухота и дискомфорт в гърлото.

Най-честите причини за поява на сухота в гърлото са алергичните заболявания както и определени условия на околната среда като сух климат и постоянно пребиваване в климатизирани помещения без приток на свеж въздух. Състоянието може да бъде предизвикано и от други заболявания като гастро-езофагеален рефлукс и приемането на някои лекарства и храни, водещи до обезводняване.

Основни причини за сухота в гърлото:

Алергичните заболявания, които причиняват сухота в гърлото са ринит и астма.

Ринит: Предизвиква симптоми като запушен нос, хрема и суха кашлица.

Астма: Наблюдават се симптомите на алергичен ринит, придружени от чувство на недостиг на въздух, хрипове в гърдите и лека умора.

Околната среда сама по себе си може да предизвика сухота в гърлото и други респираторни проблеми като кашлица, но също така може да влоши симптоматиката при хора, предразположени към алергии. Като цяло два са основните фактора, оказващи влияние: относителната влажност на въздуха и нивото на замърсяване. По това време на годината често се срещат респираторни симптоми, като сухота и дразнене в носа и гърлото, дължащи се на тези два фактори и като добавим и внезапните колебания на температурите, когато има студени фронтове. Помещенията с климатици влошават ситуацията, тъй като климатикът допълнително отнема от влагата във въздуха и въздушния филтър, който се нуждае от редовна профилактика не винаги е добре почистен.

Някои лекарства имат като страничен ефект намаляването на производството на слюнка и са също фактор за появата на сухо гърло. Повечето от тях са в групата на антихипертензивните медикаменти и антидепресантите. Трябва да се подчертае, че тези странични ефекти трябва да бъдат обсъдени с лекаря, за да се оценят рисковете от спиране на употребата им. Храната също може да доведе до сухота в гърлото, особено употребата на  алкохолни напитки.

След като се постави диагноза, причините и лечението трябва да се определят индивидуално:

  • При алергични състояния лечението обикновено включва употребата на назален спрей в случаи на ринит и инхалации в случай на астма, както и на антиалергични препарати за бързо облекчаване на симптомите при криза. Други лечения като имунотерапия могат да бъдат предписани, след идентифициране на веществата, които причиняват алергия в лицето.
  • Що се отнася до външната среда, за съжаление не можем да я променим, номожем да избегнем включването на климатичната инсталация, като по този начин запазим относителната влажност на въздуха и правим редовни профилактики на филтрите на климатика.
  • В случаи на гастро-езофагеален рефлукс, промяната на хранителните навици е също толкова важна, колкото приемането на предписаното медикаментозно лечение. Избягването на мастни храни и тежки ястия късно вечерта, в допълнение към физическите упражнения за поддържане на теглото в правилния диапазон са ключът към справянето с проблема.
  • В случаите когато сухота в гърлото се дължи на външни фактори като сух въздух, обезводняване следствие на прекомерна употреба на алкохол, тютюнопушене, напрягане на гласа за продължително време или прегракналост ТАНТУМ® НАТУРА е хранителна добавка с Прополис и обогатена с Витамин С, която намалява усещането за сухота и дразнене в гърлото.
  • Що се отнася до лекарствата и медикаментите, които могат да причинят сърбеж и сухота в гърлото, най-доброто нещо, което трябва да направите, е да обсъдите проблема с Вашия лекар. Преустановяването на употребата на лекарства може да има сериозни последици!