Сухота в устата – основни причини и как да се справим с проблема

Ксеростомията както се нарича още сухотата в устата, се дължи на намален дебит на слюнчения поток. Проблемът може да се прояви на всяка възраст, като е по-чест при възрастните жени.  Причините за възникването на перманентна или временна сухота в устата са разнообразни и лечение се състои в увеличаване на слюноотделянето с прости мерки или с употребата на медикаменти след консултация със специалист.

Слюнката играе важна роля в защитата на устната кухина срещу гъбични, вирусни или бактериални инфекции, причиняващи кариеси на зъбите и лош дъх. В допълнение към овлажняване на тъканите в устата, тя спомага процесите на дъвкане, образуване на хапка и гълтане, улеснява фонетиката, важна е за храносмилането и участва във вкусовите възприятия . Ето защо, когато наблюдавате наличието на постоянна сухота в устата, е важно да отидете на лекар, за да започнете правилното лечение.

Най-честите причини за сухота в устата са:

 1. Хранителни дефицити

Липсата на витамин А и В комплекс може да изсуши лигавицата на устата и да доведе до поява на афти по небцето и езика. Както витамин А, така и пълният В могат да бъдат намерени в храни като риба, месо и яйца.

 1. Автоимунни заболявания

Някои автоимунни заболявания, които могат да доведат до сухота в устата, са системен лупус еритематозус и синдром на Сьогрен, където освен сухота в устата може да има усещане и за чуждо тяло (прашинка, песъчинка) в окото и повишен риск от инфекции като конюнктивит.

 1. Употреба на лекарства

Някои лекарства също могат да доведат до сухота в устата, като антидепресанти, антидиуретици, антипсихотици, антихипертензивни и други.

 1. Проблеми с щитовидната жлеза

Тиреоидитът на Хашимото е най-честата форма на възпалително заболяване на щитовидната жлеза. Възпалението има автоимунен характер. Признаците и симптомите на проблеми с щитовидната жлеза могат да се появят бавно и включват сухота в устата.

 1. Хормонални промени

Хормоналните промени, особено в менопаузата и по време на бременност, могат да причинят редица дисбаланси в тялото на жената, включително намаляване на производството на слюнка, причинявайки сухота в устата. Сухата уста при бременност може да възникне поради недостатъчен прием на вода, тъй като през този период нуждата от течности в тялото на жената се увеличава. То се нуждае от по-голямо количество прием на вода от обикновено за формиране на плацентата и околоплодната течност.

 1. Проблеми с дишането

Някои проблеми с дишането, като девиация на носната преграда или запушване на горните дихателните пътища, например, могат да накарат човек да диша през устата вместо през носа,  което да доведе до сухота и лош дъх.

 1. Вредни навици

Вредните навици като тютюнопушене, прием на твърде много храни, богати на захар или не достатъчната кансумация на вода, могат да причинят сухота в устата и лош дъх, както и сериозни заболявания като белодробен емфизем при пушачите и диабет в случай на прекомерна злоупотреба с храни, съдържащи захар.

Препоръки

Една от най-добрите стратегии за борба със сухотата в устата е да се пие достатъчно вода през целия ден.

Стимулиране на слюнкоотделянето спомага за облекчаване на симптомите на сухота:

 • Желирани таблетки за смучене ТАНТУМ® НАТУРА с Прополис и обогатени с Витамин С, осигуряват продължително и широкообхватно действие, като се разтварят бавно в устата, намалявайки усещането за сухота и дразнене в гърлото;
 • Консумация на повече цитрусови плодове, защото те стимулират слюнкоотделянето;
 • Диета с ниско съдържание на захар;
 • Избягване на сухи или кисели храни, както и съдържащи кофеин и алкохол напитки;
 • Добра орална хигиена;
 • Чаят от джинджифил също е добър вариант.