Топло и студено при болки в гърлото – кое вреди и кое помага?

Топло и студено при болки в гърлото – кое вреди и кое помага?

Нощно шкафче. Термометър. Мед. Чай. Сладолед. Звучи ви нереалистично? А не трябва…

Както топлото, така и студеното, могат да бъдат приятели на болното ни гърло, стига да знаем как точно помагат. Освен това не трябва да приписваме чудодейни свойства или да демонизираме нито едното, нито другото. По този начин можем да извлечем полза и да облекчим болката, без да прекаляваме или да си навредим без да искаме.

Термотерапия. Използването на топли или студени течности, храна или компреси е практика, позната от векове, която носи името термотерапия. Студеното е познато със свойството си да облекчава зъбобол, да намалява отоци, подувания и да облекчава навяхвания. Топлото пък се използва при ставни и мускулни болки, болки в главата от напрежение, коремни болки и др.

А как действат по отношение на болното гърло? И двете не могат да лекуват болките в гърлото, а само помагат да се намалят неприятните усещания. Обикновено действието им е краткотрайно, но това не означава, че не могат да бъдат добри съюзници при лечението. По-разпространено е схващането, че за болки в гърлото е добре да се пие топло, което автоматично изпраща студеното в графа „забранено“, а всъщност и двете имат своите плюсове.

Студеното… неговото действие е преди всичко анестетично. Охладените напитки намаляват болката и паренето в гърлото, но обикновено това облекчение трае само докато ги консумираме. В допълнение студеното помага за намаляване на отока на тъканите в устната кухина, защото свива кръвоносните съдове. По-вероятно е да се повлияем положително от студено в началото на инфекцията, докато тя все още не се е развила. Тогава можем да си позволим да консумираме студени напитки (не храни), но ако симптомите се задълбочат, е добре да преминем към топло и подходящо лечение.

Какво да консумираме? MayoClinic.com дава списък на храни, подходящи при болки в гърлото: пюрета, меко сварени яйца, меко сварени тестени изделия, меки плодове, намачкани картофи, като не са забравени и студените храни и напитки като сладолед, замразени плодове, шербет и замразено кисело мляко.

Топлото… неговото действие облекчава преглъщането, което обикновено е затруднено когато ни боли гърлото. Освен това спомага за разсейване на образуваната слуз и намалява затрудненото дишане, което също често е придружаващ симптом. За разлика от студеното, то не се отнася само за течностите, но и за храните.

Правилото за умереността важи и в този случай. Само че тук не става въпрос за количество, а за температура. Болното гърло обича топлото, не горещото. Горещите храни и напитки, освен че могат да раздразнят допълнително лигавицата, могат да бъдат и опасни и да доведат до увреждане на клетките, което да прерастне в нежелана злокачествена трансформация.

Тантум Верде® е с добра локална поносимост и води до целенасочена терапия на възпалителните симптоми и на оплакванията при преглъщане. Съдържа активното вещество бензидаминов хидрохлорид – нестероиден противовъзпалителен лекарствен продукт с локално действие. Въз основа на бързото проникване и локалното натрупване във възпалената тъкан се стига до бързо затихване на симптомите.