Трябва ли децата да ходят на училище с болки в гърлото или настинка?

Положението не изглежда твърде сериозно, все пак детето не се чувства добре. Как да преценим може ли да отиде на училище или е по-добре да си остане в къщи? Това е една от най-тежките задачи пред които се изправят всички родители, освен ако не са педиатри и могат да вземат решение, без особено колебание.

И така една обикновена настинка или болки в гърлото се превръщат в сериозен проблем, тъй като заедно със страха, че състоянието на детето може да се влоши, родителите се изправят пред необходимостта от взимане на болнични, неприятни обяснения и извинения с шефове и колеги.

Все пак откъде да започнем

Обикновено сред мотивите, които ни карат да вземем решение са: влошава ли се състоянието на детето в определени часове от деня; може ли да зарази останалите в класа; губи ли важна част от учебния материал. Първите две причини да остане детето в къщи обикновено се имат предвид от родители на деца между 6 и 14 годишна възраст. Третата причина играе своята решаваща роля при по-големите деца – над 14 години.

Какво правят другите

Почти половината от родителите решават да пуснат детето на училище, въпреки, че има ниска температура (37.5 С°) и не се чувства добре. Не липсват, разбира се, и родители, за които течащият нос и лекото здравословно неразположение на детето, са достатъчно основателна причина да го оставят в къщи.  Излишно е пояснението, че подобно решение се основава на следните факти: помощ от страна на близки (обикновено баба и дядо), които могат да останат с детето или ако някой от родителите не работи.

Така заедно със здравословното състояние на детето, на преден план излизат и други важни фактори, оказващи влияние върху крайното решение. А именно може ли някой без проблем да остане в къщи с детето, както и вида на работата на родителите, могат ли да си позволят да отсъстват и дали работата е сред приоритетите им.

Какво казват педиатрите

Педиатрите считат за температура, на която трябва да се обърне внимание тази над 37.6 С°. Все пак, ако детето има лека температура, но не показва други симптоми на неразположение не е задължително да остане в къщи. Ако към леката температура, обаче се прибавят и течащ нос, липса на апетит, главоболие, кашлица, тогава е по-добре да не се рискува. Възможно е дори тези симптоми да не бъдат съпътствани с температура. Все пак физическата умора, както и рязката смяна на температурата, студеният вятър могат да влошат състоянието на детето и да се проточи процесът на оздравяване.

Болките в гърлото е едно от най-често срещаните неразположения при децата особено в зимните месеци. Това се дължи не толкова на ниските температури, колкото на смяната от топло към студено и обратно. Тези резки смени на температурата оказват влияние върху лигавицата на гърлото, а така се благоприятства навлизането на микроби в организма, които могат да предизвикат фарингити, затруднено преглъщане, зачервяване и раздразнение на гърлото, повишена температура.

Приблизително 70% от случаите на болки в гърлото се дължат на вируси и 30% на бактерии. При първия случай са достатъчни 3-5 дни, за да отмине болката, като детето все пак не трябва да бъде изложено на студ, резки смени на температурата и прекалена физическа умора. Ако бъде установено възпаление на гърлото на бактериална основа, тогава е нужен прием на антибиотик, предписан от педиатъра на детето. Възпалението отминава за около 5-10 дни, като още на втория ден от приема на антибиотик, температурата изчезва. Въпреки това не трябва да се прекъсва лечението с антибиотик и е задължително да се завърши предписания от педиатъра курс на лечение.

Трябва ли задължително да се посети педиатър при настинка или болки в гърлото?

Възпалението на горните дихателни пътища е една от основните причини, поради които детето бива водено на медицински преглед. Но не винаги е необходимо това да се прави. Ако става дума за течащ нос, болки в гърлото, които не са съпътствани с температура, е по-добре детето да остане в къщи на топло, вместо да го водите на педиатър, където може да има други деца с различни заболявания. Имайки предвид, че имунната система на детето е отслабена, е възможно вместо да решите вашия проблем при педиатъра, да „хванете“ друга зараза.

Добре е да отидете на медицински преглед, когато детето е с температура поне от два дни, чувства се отпаднало, не се храни добре и поема малко течности.

Имайте предвид и възрастта на детето

Ако детето е съвсем малко (под 12 месеца) и поради настинка или предполагаеми от вас болки в гърлото не се храни, не спи достатъчно, неспокойно е, тогава не отлагайте преглед при педиатър. В тази възраст за съжаление рискът от усложнения е твърде голям, затова изчакването не е добра стратегия.

Това, разбира се, не означава, че в момента, в който започне да тече носа на бебето, трябва веднага да потърсите медицинска помощ. Почиствайте носа с физиологичен разтвор колко пъти е необходимо на ден, поставете по-висока възглавница под главичката и гръбчето на бебето, за да улесните дишането. Продължавайте да го кърмите, тъй като вашата кърма му доставя всички необходими вещества, за да се справи с настинката.

Нужни ли са лекарства при болки в гърлото и кои са те?

При болки в гърлото е подходящо да се прилагат лекарствени продукти за локално приложение. В зависимост от възрастта на детето лекарствените продукти са различни. При по-малки деца, под 6 години, обикновенно се прилага спрей форма, като например Тантум Верде спрей 0,15%. Важно е да знаете, че не трябва да пръскате със спрея директно в гърлото, а отстрани на бузката. Ако детето е над 6 годишна възраст то може да се прилага спрей или таблетки за смучене, като таблетките за смучене на Тантум® Верде, които имат противовъзпалителен и болкоуспокояващо действие.

Как да избегнем болките в гърлото?

През студените месеци една от основните грешки, допускани от родителите е поддържането на прекалено висока температура в къщи. В желанието да не настинат децата, често в стаите радиаторите на парното или друг тип отопление са пуснати прекалено силно. Това води до изсушаване на въздуха, създаване на прекалено големи разлики между температурата вътре и вън, а това са двете основни причини за възникване на болки в гърлото.

Препоръчителни температури през зимните месеци са 19-21 градуса, не повече. По-добре е децата да са облечени добре и въздухът в стаята да е свеж. Късият ръкав в къщи и тропическите температури от 25-28 градуса не водят до нищо добро, като имаме предвид, че навън температурата е около нулата.