Умора от смяната на сезоните?

Топлите дни са към края си, наближават студените месеци, а следващите почивни дни се падат чак по Коледа. Тези три фактора се оказват изключително стресиращи, а и в комбинация с промяната на сезона, доброто настроение и позитивна енергия се свеждат до минимум. По въпроса за почивните дни не можем да направим кой знае какво, освен да насочим мислите си към интересни планове за бъдещата почивка. Относно борбата с умората обаче имаме шанс да бъдем победители. Как точно?

Да намалим захарта

Сладкишите, парченцата шоколад, уж невинните бисквити, сложени за всеки случай в чантата или в кухненския шкаф, няма да оправят настроението, най-много да засилят чувството за вина за увеличени дневни калории. Затова пък можем да организираме парти с приятели, за да се освободим от сладките запаси. Така хем ще повдигнем настроението си, хем ще си осигурим повече енергия за бъдещите дни, защото сладкото действа успиващо за организма – без него е по-добре. Най-важното: не трябва да се предаваме при следващ импулс за зареждане с излишни захарни изкушения.

Да се раздвижим!

Неизбежното усещане за умора, което съпътства всяка смяна на сезоните, може да бъде избегнато с повече движение. На първо четене звучи абсурдно: уж нямаме сили, а трябва да се движим повече. Всъщност е напълно възможно, важно е да се настроим предварително и да си обещаем, че всеки ден ще си подаряваме поне половин час разходки или спорт.  

Може би за настройката ще помогнат изводите от проучване, направено от американския професор по медицина Кери Стюард. Според него активно спортуващите са много по-уверени в себе си, а освен това упражненията подобряват работата на сърцето, дробовете и мускулите. Спортът е най-енергизиращото и разтоварващото средство срещу умората, което може да потвърди всеки активно спортуващ човек.

Цветовете също са от значение

Да започнем с външния си вид! Топлите и пъстри цветове в облеклото ни отличават от останалите, ставаме по-шик и се чувстваме по-добре. Положителното влияние на топлите цветове на подсъзнателно ниво и върху мозъчната дейност доказват изследователите на цветовете в американския Център за цветознание и обучение Айзман. Според тях жълтият цвят е сред най-чудотворно действащите, тъй като напомня слънчевите лъчи. Сред съветите им е и да се добавя по нещо оранжево, независимо дали ще е горна дреха или чорапи, добра работа могат да свършат дори и лепящите се листчета с бележки в офиса. Оранжевият цвят произлиза от червения, който действа като активатор на адреналин за зрителя.

Да не забравяме, че за всяка болежка си има лек

Внезапната смяна на температурата, замърсеният въздух, стресът от многото задължения, цигарите в повече са сериозно изпитание за имунната ни система. И докато става дума за няколко кихавици и потекъл нос, можем и да не правим от мухата слон. По-трудни за „преглъщане“ обаче са усещането за сухота, дискомфорт и болките в гърлото.

Вземането на мерки навреме може да ни избави от множество усложнения в последствие. Хранителните добавки на основата на прополис са един от най-добрите естествени начини за засилване на организма. Прополисът е натурално вещество, произведено от пчелите. Те събират първоначално смолист секрет от растенията, който преминава през допълнителна обработка от тяхна страна. Така полученият прополис служи за защита на пчелния кошер от микроорганизми и други вредители. В комбинация с витамин С и Цинк, прополисът подпомага защитните сили на организма и намалява усещането за сухота и дразнене в гърлото. Тази комбинация е включена и в Тантум® Натура желирани таблетки за смучене с подсладители. Новите таблетки за смучене са с вкус на лимон и мед и портокала и мед. Звучи дори и вкусно!

Да не забравим и Омега-3 мазнините!

Омега-3 мазнините, намиращи се най-вече в рибеното масло, ленените семена, орехите, спанака, водораслите и други,  въздействат благоприятно върху съня и концентрацията. Достатъчно е да включим в седмичното си меню поне две порции риба (сьомга, риба тон, треска, камбала, скумрия, сафрид) и морски дарове, за да сме сигурни, че освен вкусно сме хапнали и здравословно.

По-внимателно с технологиите

Няма как да изключим от ежедневието си технологиите, но можем да започнем с изграждането на някои добри навици. Например,  поне два пъти седмично можем да заменим вечерното седене пред телевизора с релаксиращо четене на списания или книга. Нека в леглото поне да останем сами със себе си или с любимия човек, без досадното присъствие на социалните мрежи, които така ни оплитат всяка вечер преди лягане, че с часове не успяваме да се отскубнем от тях. Крайният резултат от подобно усилие ще бъде достатъчен сън и повече енергия през деня.  

Накратко

За да се чувстваме комфортно в кожата си, независимо от сезона, е нужно да приемаме повече течности, сезонна храна, да не прекаляваме със сладкото, да отделим поне малко време за спорт. Разнообразявайки менюто си с плодове и ядки и осигурявайки си поне 8 час сън, ще ни накара да се чувстваме по-жизнени и спокойни.