Фарингит. Защо ни боли гърлото?

Много често когато усетим неразположение го описваме кратко и ясно с познатото „боли ме гърлото“. Но каква диагноза може да седи зад тези думи? Важно е да сме наясно с възможните заболявания, както и с тяхното лечение, за да може да ни се назначи адекватно лечение и да се избегнат евентуални бъдещи усложнения.

Ларингит или фарингит? Най-често се бъркат тези две заболявания, които ни звучат почти еднакво. Въпреки че обхващат сравнително сходна част от гърлото и понякога имат сходни рискови фактори и симптоми, те засягат различни органи.

Ларинксът. Ларингитът е заболяване на ларинкса (гръкляна), който е разположен в предната част на шията под фаринкса. Той е част от дихателната система и е отговорен за гласа, тъй като в него са разположени гласните струни. Затова при ларингит много често се променя гласа, а понякога дори се губи напълно.

Фаринксът. Както подсказва самото име, фарингитът засяга фаринкса или т.нар. гълтач. Той е разположен в зоната на шията, пред гръбначния стълб. Дължината му е около 14 сантиметра като започва с по-широка част от началото на черепа, постепенно се стеснява и стига до шестия шиен прешлен. Тъй като е свързан с носа, гърлото и ларинкса се разделя на три части, респективно – носна част (ринофарингит), устна част (орофарингит) и ларинксна част (ларингофарингит). Изграден е от мускули и мембрани като участва в два важни процеса – един път като част от храносмилателната система тъй като е свързан с преглъщането и превеждането на храна към хранопровода, и отделно като част от дихателната система като превежда въздуха от носа към ларинкса и трахеята.

Кога говорим за фарингит? Когато лигавицата на фаринкса се възпали, гърлото се зачервява, усеща се болка, която става причина за трудно и мъчително преглъщане. Този възпалителен процес може да бъде активиран от вируси, бактерии или проява на морбили, мононуклеоза и др. Най-често срещаните вируси са Rinovirus, Adenovirus, Herpesvirus, Citomegalovirus, грипен вирус, а ако става въпрос за бактерии, те обикновено са стрептококи от група А, хламидии или Мycoplasma pneumoniae. И при двата случая те попадат в тялото по въздушно-капков път, при кихане и кашляне или допир с инфектирани повърхности.

Говорим за фарингит когато е възпалена задната част на гърлото, а не сливиците (което е характерно при ангина). Дори когато няма ясни белези къде точно е локализирана болката може да се ориентираме по някои характерни симптоми. При фарингит болките в гърлото са най-силни сутрин и могат да бъдат облекчени от топли напитки, докато при ангина са предимно във втората половина от деня и са сравнително постоянни.

Остър и хроничен фарингит. Острата форма на фарингит в по-голямата част от случаите е следствие от вирусна инфекция и по-рядко от бактериална. Наблюдават се увеличени лимфни възли, зачервяване на лигавицата и трудност при преглъщане. Възможна е и поява на температура. В редки случаи се стига до поява на налепи по гърлото. Вирусните инфекции като цяло минават за няколко дни, докато бактериалните се лекуват с антибиотици. Приемът им не би бил ефективен, ако причината за възпалението е вирус, затова преди да се пристъпи към лечение, трябва да се изяснят причините за заболяването.

Хроничният фарингит се проявява при наличие на секрети, слизащи от носа за дълъг период от време, твърде сух въздух, вредни изпарения, чести възпаления на сливиците, синузит, ринит, злоупотреба с алкохол  или цигари. Оплакванията са отделяне на секрети от гърлото, кашлица, болка при прегръщане и усещане за чуждо тяло. При хора с по-слаба имунна система може да се касае и за гъбична инфекция, причинена от Candida albicans. В тези случаи се наблюдава необходимост да се прочиства гърлото, особено сутрин, да се преглъща по-често. Не е изключена и поява на ниска температура.

Освен прием на топли чайове и инхалации, на гърлото може да се помогне и с нестероидни лекарствени средства като спрейове и таблетки за смучене. Тантум Верде е лекарствен продукт без лекарско предписание за възпаление и болка в устната кухина и гърлото. Предлага се под формата на спрей, таблетки и разтвор за гаргара. Не съдържа захар и е подходящ за диабетици. Благодарение на активната съставка Бензидаминов хидрохлорид той има противовъзпалително, аналгетично, локално анестетично и локално антибактериално действия. Повече за продукта може да прочетете тук: http://tantum-verde.com/tantum-verde/