Храни, които стимулират имунната система на децата

 

По-общите грижи за поддържането на функционална имунната система включват често измиване на ръцете, предпазване на устата и носа при кашляне или кихане, допълнителни дрехи за предпазване от студ и поддържане на добри нива на хидратация. Тези мерки са от решаващо значение в детската възраст, когато малките са най-уязвими и податливи на болести.

Естествената храна с плодове и зеленчуци на подходящи порции, сурови или варени, за да избегнете загубата на хранителни вещества, например на пара, супи или задушени, осигурява допълнителни дози от елементи с антиоксидантни свойства (бета-каротин, витамин C и витамин Е), които помагат за борба с инфекциите и стимулират имунната система. От съществено значение е и да се поддържа целесъобразен прием на протеини като риба (особено мастни риби), птици, яйца, млечни продукти и ядки, които също са източници на цинк и селен, минерали, които стимулират имунната система.

Забележка за млечните изделия:

Приемът на тези продукти може да увеличи производството на слуз в дихателните пътища, така че понякога се препоръчва спирането или намаляването на техния прием при деца с тежка кашлица.

6 храни, които се грижат за имунната система и предпазват децата от вируси и инфекции:

Броколи

Зеленчуци богати на флавоноиди, витамин С и селен, отлични антиоксиданти, с изразен  противовъзпалителен ефект. Лесни са за готвене и могат да се използват от стъблото до цветната глава и листата.

Как да ги сготвим за деца:

След като се разделят на малки букетчета, броколите се запарват и размесени със зехтин и чесън, могат да се сервират като сос върху спагети или използвайки и стъблото им да се добавят пасирани към картофеното пюре.

Кисело мляко

Чудесно е като източник на пробиотици. Живите култури в киселото мляко са много важни за поддържането на чревната флора и стимулиране функциите на имунната система. Към него могат да се добавят пресни плодове или ядки (бадеми или орехи) и да се предложи като лека закуска на детето. Суровите ядки също са богати на антиоксиданти и витамини и съдържат голямо количество цинк. Редовната консумация на сурови ядки значително понижава риска от хронични заболявания.

Горски плодове

Ягодите, боровинките и малините са отлични източници на витамин С и антоцианини. Това са флавоноиди, на които се дължи червеникавата и / или синя пигментация на тези плодове и имат много добри антиоксидантни свойства.

Най-добрият начин да се възползвате от свойствата на тези плодове е като се консумират от децата сурови, смесени с кисело мляко или със зеленчуков желатин.

Пиле

Пилешкото месо е богато на различни минерали, като два от тях – цинка и селена, са  стимуланти на имунната система. Кое дете не обича домашна пилешка супа с фиде във вид на буквички?

Грах

Отличен източник на витамин С, лутеин, каротини, витамини В, с антиоксидантни функции и важен източник на аминокиселини и неразтворими фибри. Обикновено децата харесват неговия сладък вкус. Трябва да се предпочита замразеният грах, който предлага най-високи дози хранителни вещества. Когато правите супа от грах, трябва да го добавите към нея през последните 5 минути на готвенето, така че високата температура да не намалява съдържанието на витамин С.

Прополис

Съставките на прополиса активират защитната функция на много органи и системи на организма, повишават синтеза на защитните анти тела, подобряват апетита и повишават имунитета на организма като цяло.

Чесън

Въпреки силната си миризма чесъна е автентичен антисептик в кухнята. Проучванията показват, че има антибиотичен ефект и инхибира гъбичните инфекции. Приемането му в достатъчни и редовни дози може да бъде добър източник на витамин С, селен, калий и калций.

Най-добрият начин да се гарантира, че децата редовно приемат чесън е още от най-ранна възраст да свикнат с неговия вкус, включвайки го в най-разнообразните ястия, супи, тестени изделия или печива.